Példakép

Hogy lehetsz sikeres újságíró? Ebben segít most a METU egykori hallgatója – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-05
Hogyan is néz ki egy újságíró munkanapja? Milyen tévhitek élnek az emberekben róluk? Mi a valóság, és mik a valódi feladataik?

Az újságírásra, de a legtöbb kommunikációs szakmára szintén igaz, hogy a legfontosabb feladata a tájékoztatás, de ehhez a párbeszéden keresztül vezet az út, végső soron azért, hogy jobban megértsük egymást. Tévhit, hogy egyszerű és könnyű foglalkozás lenne. Sokan azt hiszik, hamar híres lehet valaki, vagy egyből bekerülhet a tévébe, akár mint műsorvezető. Kívülről bármennyire is csillogó életpályának tűnik, valójában rengeteg munkát igényel, hogy valóban elismert legyen egy szakmabeli.

Az újságíráshoz elengedhetetlen képességek

Kitartás, kreativitás, jó stílusérzék, széles látókör, átfogó lexikális tudás, remek íráskészség és természetesen erős kommunikációs képesség szükséges hozzá. Az alapok ugyan hasonlóak a médiával kapcsolatos munkáknál, de egészen más skilleket kell fejlesztenie egy olyan újságírónak, aki egy magazinnál dolgozik, mást kell előtérbe helyeznie annak, aki egy tévécsatornánál vagy rádiónál szeretne elhelyezkedni. 

Forrás: YouTube

Ha pedig szerkesztő szeretnél lenni, akkor a tervezés, szervezés, a helyesírás hibátlan ismerete és precízség még fontosabb része lesz a munkádnak. Egy főszerkesztőre pedig – a fentieken túl – még több felelősség hárul, hiszen egyben kell tartani a szerkesztőséget, ráérezni, hogy melyik témát ki tudná a legjobban feldolgozni. Figyelnie kell a hitelességre és lépést tartani az olvasók, nézők vagy hallgatók igényeivel.

A Budapesti Metropolitan Egyetem videósorozatában sikeres karriert befutott egykori hallgatóik mindennapjait mutatják be. A videókból megismerheted a szakmájukat, annak minden szépségét és nehézségét is. Tanácsokat kaphatnak benne a pályakezdők és remek bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Ha érdekel az újságírás és a kommunikációs terület, akkor nézd meg a Behaviour magazin főszerkesztőjének, Dóczi Violettnek egy napját.