Uni

Hazai egyetemek lettek a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének tagjai

Tar Gábor | 2022-10-08
A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként az Óbudai és a Soproni Egyetem, valamint a Testnevelési Egyetemért Alapítvány által alapított Sport Life Science Park lett a tagja a Tudományos Parkok és Innovációs Területek Nemzetközi Szövetségének (IASP).

Három magyarországi – a felsőoktatáshoz köthető – taggal bővült a Tudományos Parkok és Innovációs Területek Nemzetközi Szövetsége (IASP). A világ legnagyobb innovációs hálózatának számító, 1984-ben alapított szervezet 78 országból mintegy 400 tudományos parkot fog össze. Magyarországról eddig az Ipari, Tudományos, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesülete (IPE), valamint a ZalaZONE Park volt tagja a szervezetnek.

Az Óbudai Egyetem három tudományos parkot hoz létre

A három újabb hazai tag (Óbudai és a Soproni Egyetem, valamint a Testnevelési Egyetemért Alapítvány által alapított Sport Life Science Park Nonprofit Kft.) az IASP szeptemberi döntése értelmében csatlakozott a nemzetközi szövetséghez. A hazai műszaki felsőoktatás egyik meghatározó szereplőjének számító Óbudai Egyetem felvételében nagy szerepet játszott, hogy az intézmény három helyszínen hoz létre tudományos és innovációs parkot:

  • Székesfehérváron mechatronikai,
  • Kaposváron okosipari,
  • Zsámbékon pedig jövőipari innovációs profillal.

Az Óbudai Egyetem fejlesztésének középpontjában a kutatási infrastruktúra és a piacorientált inkubáció szinergiája áll, amely hosszú távon biztosítja az egyetemi tudás hasznosítását és az ökoszisztéma fenntarthatóságát – olvasható az IPE közleményében. Az IPE egyik tevékenysége a magyarországi tudományos és technológiai parkok IASP-tagságra történő felkészítését fedi le.

A másik hazai felsőoktatási intézményként az IASP-hez idén csatlakozó Soproni Egyetem a TAEG Zrt.-vel közösen tervezett Faipari és Erdészeti Tudományos és Innovációs Parknak köszönhetően lett tag, amely az első, egyetemi-vállalat konzorciumban létrejövő science park Magyarországon.

Fotó: iasp.ws

Első magyar egyetemi science park

A Magyarországról újonnan csatlakozó harmadik IASP-tag, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány által idén alapított Sport Life Science Park Nonprofit Kft. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (MTSE) kialakított tudományos és innovációs park célja az MTSE sport- és élettudomány területén folytatott oktatási, valamint kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek piaci implementációja.

 A Sport Life Science Parkot (SLSP) az IPE az első magyar egyetemi science parknak nevezi, amely az egyesület szerint a sport- és az élettudomány terén európai tudásközponttá válhat. Az SLSP inkubációs programja jelenleg 103 innovatív fejlesztést menedzsel, az MTSE hallgatói, kutatói, oktatói és az innovációs szolgáltatásokat igénybe vevő piaci szereplők számára biztosít platformot.

Átadták az SZE épületeit a ZalaZONE parkban

Az idén nyáron IASP-taggá vált, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett kiépült, tudományos és innovációs bázisként szolgáló ZalaZONE Park is kutatási együttműködést folytat három hazai felsőoktatási intézménnyel (a győri Széchenyi István Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, illetve a veszprémi Pannon Egyetemmel).

A Széchenyi István Egyetem (SZE) ZalaZONE Parkban kialakított Innovációs és Képzési Központja első két épületét – egy innovációs és egy szállásépületet – szeptember közepén adták át, amely – kiegészülve a modern laboratóriumi környezettel és a tesztpályához való közvetlen kapcsolattal – az egyetem önvezető közlekedés és a dróntechnológia területén folytatott fejlesztéseit is támogatja. 

„Emellett az innovációs épület műhelyeiben duális képzésben részt vevő hallgatók, gyakornokok, illetve olyan fiatalok dolgozhatnak, akik a jövő mobilitását tervezik akár saját vállalkozás keretében, az egyetemi ökoszisztémához illeszkedve” – mondta Kolossváry Tamás központvezető.

Régiós elsők vagyunk az IASP-tagok terén

Régiós kitekintésben a mostani három új csatlakozóval Magyarország rendelkezik a legtöbb taggal (öttel) az IASP-ben. A szervezet honlapján közzétett adatok szerint Lengyelországból négy, Ausztriából és Szlovákiából 2-2, míg Csehországból egy tag képviselteti magát a nemzetközi szövetségben.