Free

Fáj a hátad és a nyakad a sok gépezéstől? Segít a Semmelweis Egyetem! – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-12-27
Sokat ülsz amikor tanulsz vagy dolgozol? Szabadidődben is gyakran görnyedsz a gép előtt? Ilyenkor nem csoda, ha egy idő után érzed a hátadat! Sajnos idővel a fájdalom egyre gyakoribb és erősebb lehet, ha nem teszel ellene! Az ülés közben felvett rossz testtartásból adódó egészségügyi panaszok megelőzéséhez és kezeléséhez állítottak össze irodai környezetben és otthon is végezhető gyakorlatsort a Semmelweis Egyetem szakemberei.

Miért árthat a sok ülés?

A problémák egyik fő oka a hosszantartó, statikus, rossz testhelyzet. Ülő helyzetben jellemzően a fej a gerinc vonalánál előbbre tolódik, a vállak beesnek, a háti gerinc görbülete fokozódik, a medence pedig túlságosan hátrabillen. A helytelen testtartás felborítja az izmok egyensúlyát: egyes izmok zsugorodnak, mások megnyúlnak, túlterhelődnek. Ezért alakulhat ki az állandósuló nyak- és hátfájdalom. 

A mozgásszervi problémák másik okát az ülés mellett a sokszor ismételt, apró mozdulatok jelentik. (Forrás: 123rf)

Mivel ilyenkor az ágyéki gerinc helyzete is eltér a normálistól, a porckorongokra extrém nagy nyomás nehezedik, ami derékfájdalmat okozhat. A rossz testtartás miatt romolhat az alsó végtagi keringés, és a belső szervek optimális működésére is káros hatással lehet. 

Nem csak a testtartás okozhat gondot! 

A mozgásszervi problémák másik okát a sokszor ismételt, apró mozdulatok jelentik, mint például a billentyűzet, vagy az egér használata. Ezek teniszkönyököt, ínhüvelygyulladást vagy karpális alagút szindrómát is okozhatnak, utóbbi a kéztő fájdalmas, gyakran zsibbadással járó betegsége.

Mivel előzheted meg a nagyobb problémát?

A panaszok kialakulásának megelőzésében és kezelésében kiemelt szerepe van 

a végtagok átmozgatásának. Ehhez mutatnak a Semmelweis Egyetem szakértői egyszerű, irodai környezetben vagy otthon is elvégezhető gyakorlatokat. Az ülőmunka káros hatásainak kivédésében nem csak a most bemutatott gyakorlatok, hanem a rendszeres sporttevékenység és a gyógytorna is sokat segíthet.

Amennyiben a sok ülés hatására súlyosabb panaszok jelentkeznek, szükség lehet gyógyszeres terápiára, segédeszközökre is, ehhez azonban már orvosi javaslat szükséges.

Várnagy Anna, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika gyógytornásza egy oktatóvideóban bemutatja azt a gyakorlatsort, amellyel mérsékelhetőek az ülőmunkából adódó mozgásszervi panaszok.