Uni

Három pályaorientációs eszköz, ha nem tudod merre indulj tovább

Kőszegi Anna | 2023-01-25
Továbbtanulás előtt állsz? Felnőttként váltanál, vagy középiskolásként azt sem tudod, merre indulj tovább? Összegyűjtöttünk néhány pályaorientációs eszközt és információs portált, ahol segítséget kaphatsz, hogy kipattanjon a szikra a fejedből.

Legyünk akár általános iskolások, gimnazisták, egyetemisták, sőt akár dolgozó felnőttek, előfordulhat velünk, hogy megakadunk a pályaválasztás fogas kérdéseinek megválaszolásakor. Előfordulhat, hogy továbbtanulás előtt még ötletünk sincs arra, hogyan induljunk tovább. Esetleg már elindultunk egy irányba, tovább is tanultunk, de szakosodni, netán váltani szeretnénk. Bármi is legyen a bizonytalanságod oka, jól jöhet a szakértő segítség. Az általunk összegyűjtött pályaorientációs eszközökkel könnyen, online tájékozódhatunk és segítséget kaphatunk a választásban.

NIVE Pályaorientációs Portál

A Nemzeti Szakképzési és felnőttképzési Hivatal Pályaorientációs Portálja több korcsoportnak kínál olvasnivalót és segítséget. A menüpontok között válogathatnak általános iskolások, középiskolások, felnőttek, szülők és szakemberek is. Az oktatással kapcsolatos aktuális információk (felvételi határidők, tudnivalók) mellett, találunk kérdőíveket is minden korosztálynak, ösztöndíjakkal kapcsolatos tudnivalókat és tippeket álláskereséshez már középiskolás kortól. Az oldalon még egyéni pályaorientációs személyes tanácsadásra is jelentkezhetünk, ha élőben szeretnénk egy szakember segítségét kérni. A tanácsadás ingyenes és emailben kell jelentkezni. Ez egy jó lehetőség azok számára is, akik pár héttel a felsőoktatási felvételi kérelem beadásának határideje előtt még kétségekkel küzdenek.

Az oldal egyik legnagyobb előnye, hogy a pályaválasztásban érdekelt minden félhez egyformán szól. Megtalálhatják rajta a nekik szóló információkat a kiskamaszok, az érdeklődő szülők, de számtalan információ és képzési tudnivaló van olyan felnőtteknek is, akik szakképzésben szeretnének részt venni, vagy még keresik a helyüket a munkaerőpiacon. Mindenképpen megéri beleolvasni a hasznos bejegyzésekbe és cikkekbe, ha ilyesmin gondolkodunk.

pályaorientáció

A pályaválasztás egyik elengedhetetlen komponense az önismeret. (Fotó: Pexels)

Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz (POM)

Ez a komplex alkalmazás általános és középiskolás fiataloknak segít, hogy megtalálják az érdeklődésüknek való irányt a szakmák dzsungelében. Ez a módszer több kérdés- és feladatsoron keresztül méri fel a 7-8. és a 10-12. évfolyamos tanulók érdeklődését és képességeit. A folyamat végén a hozzájuk legjobban illő foglalkozásokat kínálja fel. A felületen megtalálható több száz szakma leírása is, hogy többet megtudhassanak az érdeklődők az egyes mesterségekről. Az oldal regisztráció nélkül is használható, de emailes regisztráció után személyes profil alakítható ki, ami megkönnyíti a személyre szabott informálódást. A regisztrálók például egy attitűd vizsgálattal választ kaphatnak arra is, hogy milyen fejlettségű kompetenciákkal rendelkeznek.

Önismereti tesztek

A pályaválasztás egyik elengedhetetlen komponense az önismeret. Ha először ebbe az irányba indulnánk el a konkrétabb szakmaválasztás helyett, akkor jó ötlet lehet a felvi.hu felsőoktatási portál pályaorientációs és önismereti tesztjeit szemügyre venni. Itt találhatunk teszteket képességeinkről, a tanuláshoz való hozzáállásunkról, a vizsgáktól való szorongásról, vagy egyes karrier-menedzsment kérdésekről. Ezen az oldalon nem konkrét szakmákat fognak nekünk javasolni, hanem többet tudhatunk meg a munkához és tanuláshoz való hozzáállásunkról, ami a későbbiekben segíthet megtalálni a testhez álló pályát.