Uni

Hankó Balázs tegnap a Milton Friedman Egyetem tanévnyitó ünnepségén tartott lelkesítő beszédet

UNIside | 2023-09-01
A felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkár beszédében kitért arra, hogy a diploma megszerzése alsó hangon másfélszeres bérszorzót jelent, és van aki azonnal, már 36 nappal az oklevél megszerzése után kap munkát: így “jó ma egyetemistának lenni Magyarországon”.

A három pillér

A magyar felsőoktatás sikere az államtitkár szerint a három pillérben rejlik:

  • egyetemi autonómia kutatási, oktatási, pénzügyi, gazdálkodási és szervezeti értelemben
  • rugalmas, versenyképes működés
  • a hatéves finanszírozási megállapodásnak köszönhetően a kiszámíthatóság (a hatéves finanszírozási megállapodásnak köszönhetően)

Hankó Balázs beszéde során több tényre is kitért. (Fotó: 123RF)

 

A felvettek száma ugrásszerűen nőtt

Ahogyan arról korábban beszámoltunk 106 691-en nyertek felvételt a megújult, versenyképes magyar felsőoktatásba. Ez azt jelenti, hogy 33 százalékkal növekedett a felvételt nyertek száma. Hankó Balázs ezt úgy konstatálta, hogy: „Magyarország nyolcadik legnépesebb városa az idén az elsőévesek közössége”.

 

A legnépszerűbb szakokra magasabb pontszámmal lehetett idén bekerülni

Az államtitkár beszélt arról, hogy: “a gazdaságtudományok területén 10 ponttal, az orvos-egészségtudományi területen 20 ponttal, a pedagógusképzésben 24 ponttal nőttek a pontok középértékei, vagyis a mediánok”.

 

A kitűzött cél

Hankó Balázs célként jelölte meg, hogy 2030-ra lesz magyar egyetem a világ legjobb 100 egyeteme között, és három magyar egyetem Európa 100 legjobbja között. További cél, hogy 2030-ra megduplázzuk a nemzetközi hallgatók számát, elérve így a 80 ezret.