Munka

Elvárják a hallgatók, hogy az egyetemek segítsék az elhelyezkedésüket

Bodzás Szabolcs | 2023-03-19
A hallgatók közel kétharmada fontosnak tartja, hogy az általuk választott oktatási intézmény szoros partnerséget ápoljon több céggel is, ezzel segítve a későbbi elhelyezkedésüket – derül ki a Műegyetemi Állásbörze és a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezet legújabb kutatásából.

Mit vizsgáltak a kutatásban, és mi derült ki?

Az oktatásban lezajló változásokat és fejlődést vizsgálták a legújabb kutatásukban Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvényének szervezői. A hallgatók, a cégek és az egyetemek válaszai egyaránt befolyásolták a végeredményt.

A Műegyetemi Állásbörze partneri visszajelzései alapján elmondható, hogy tízből kilenc vállalat foglalkoztat gyakornokot. A cégek harmadánál működik mentorprogram, legtöbbször a szervezeten belül. 

96 százalékos arányban tartják fontosnak a vezetők a munkavállalók releváns diplomáját és szakképzettségét, de ugyanilyen arányban érzik elengedhetetlennek a potenciális egyetemek támogatását is.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán a lányokat is megbecsülik, s foglalkoztunk az ottani gyakornokok foglalkoztatásával. A szakmai gyakorlat teljesítése kötelező az alap- és a mesterképzés elvégzéséhez egyaránt, és azt követően is van lehetőség gyakornokként az adott cégnél maradni.

Továbbá a Műegyetem új képzés bevezetésével reagál az új technológiai trendekre. Így olyan nagyvállalatoknál indíthatják el szakmai karrierjüket gyakornokként a hallgatók, mint például a Bosch, a Femtonics, a Semilab, a Magnetec vagy a Paks II. A Semilab vezetőjétől megtudtuk, hogy a cég folyamatosan fogad gyakornokokat, és diplomamunkára is várnak egyetemistákat.

A mostani kutatásból kiderült, hogy a potenciális egyetemeket támogató cégek 78 százaléka enged betekintést a mindennapi életébe, akár gyárlátogatás, akár nyílt nap formájában. 70 százalék pedig gyakornoki programot biztosít és szakdolgozati vagy projektmunka-témát kínál az érdeklődő hallgatók számára. A vállalatok közel fele mentorálást is kínál.

A felmérés rámutatott, a megkérdezett cégek majdnem fele az informatikai képzési és a mérnöki területek hallgatóit támogatná, viszont jelentős a szándék a gazdasági-, a társadalmi- és a természettudományi területek esetén is.

 

Több gyakorlatot igényelnének a hallgatók

A szakkollégiumokban, versenycsapatok munkájában résztvevő hallgatók olyan kompetenciákat szereznek, mint az együttműködés, a felelősségvállalás vagy a határidők betartása, melyek a későbbi munkájuk során is kiemelt jelentőséggel bírnak” – tette hozzá az egyik céges partner. Ehhez képest a hallgatói válaszok alapján csupán a diákok kis része tagja valamilyen szakkollégiumnak és nem jellemző a versenycsapatban való részvétel sem.

A válaszadók szerint fontos a felsőoktatási intézményekben a gyakorlati oktatás. Többségében arról számoltak be, hogy a tanórák valamivel több mint fele gyakorlat, de véleményük szerint ennek az aránynak 75 százalék felett kellene lennie.

 

Négyezer állásajánlat egy helyen

Az álláskereső hallgatók számára segítséget nyújthat március 21-én és 22-én megrendezett  53. Műegyetemi Állásbörze, ahol több mint 150 kiállító közel négyezer állásajánlattal lesz jelen. Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye 1995 óta képez hidat a munkaadók és lehetséges munkavállalóik között. Előbbiek sokszínűségét jellemzi, hogy a foglalkoztatottságuk 11 és 57 ezer fő között mozog. A vállalatoknál dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya pedig szektortól függően 9-100 százalék közötti, átlagosan 65,5 százalék.

A rendezvény 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között (Fotó: 123rf)

„A Műegyetemi Állásbörze szervezői nevében mondhatom, hogy minden évben törekszünk arra, hogy olyan újításokat valósítsunk meg, amelyek fontosak, előremutatnak, és nem mellesleg segítik a látogatók célirányos keresését, karrierjük beindítását és természetesen a partnerek kényelmét is. Idén elindul a kampuszosítás, ennek első fecskéje a Q épület. 15 kiállító és színes programsor várja az érdeklődőket ebben az épületben is – mondta el Orbán Balázs, az eseményt szervező Műegyetemi Hallgatói Kft. (MŰHASZ) ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy a K épület Tudásfórumában idén tavasszal is számíthatnak az érdeklődők egyéni és személyes CV- és karrier-tanácsadásra, grafológiai elemzésre és CV-fotózásra. Az előző évadok sikerein felbuzdulva újabb műsorral jelentkezik az Állásbörze podcastja is, melynek témája a mentorálás. Emellett elindult a Keress jól! blog is, amelyben az álláskeresőknek nyújtanak segítséget a karrierjük építésében.

Az esemény ingyenes és nyitott minden hallgató, pályakezdő és felsőfokú végzettséggel rendelkező érdeklődő számára.