Free

Ha Budapesten jársz vagy élsz, a Füvészkertet ne hagyd ki!

Haiman Éva | 2022-09-22
ELTE-seknek szinte kötelező, mindenki másnak pedig nagyon ajánlott, hogy az életben legalább egyszer látogasson el a VIII. kerület legzöldebb zugába, a Füvészkertbe, vagy hivatalos nevén az ELTE Botanikus kertjébe. Lazulásra vagy tanulásra egyaránt ideális, de randihelyszínnek sem utolsó.

A magyar középiskolások, egyetemisták és főiskolások számára a Füvészkert egyértelműen a Pál utcai fiúk című regény egyik ikonikus helyszíne, amely – szinte hihetetlen, de – 2021-ben már fennállásának 250. évfordulóját ünnepelte. Az évszám kicsit csalós, mert a Winterl Jakab vegytan és a botanika professzor által 1771-ben megalapított első magyarországi botanikus kert csak 1847-ben települt mai helyére, miután az Egyetem 80 000 forintért megvásárolta a Festetics család Józsefvárosban található 10 hektáros birtokát.

Fotó: 123RF

A Klinikáktól alig 10 perces sétával elérhető botanikus kertbe mindig érdemes ellátogatni, de különösen így van ez tavasszal és ősszel: áprilisban a japán cseresznyefák semmivel össze nem hasonlítható látványa és illata, szeptemberben-októberben pedig a színesedő levelek páratlan látványa az, ami egyszerre nyugtat és felüdít. Az üvegházak, ha lehet, még különlegesebb látnivalókat tartogatnak: itt találhatóak a város leghatalmasabb tavirózsái is, amelyek teherbíró képességét szeptember elején sokan személyesen is tesztelhették. A Füvészkert területén található kertészetben pedig bőven lehet válogatni otthonra vagy a koleszbe is szoba- vagy kerti növényeket.

Két őszi túrát ajánlunk most a figyelmedbe az ELTE Botanikus kertjében.

Szeptember 25-én vasárnap 11-től A sivatag növényei címmel tart tematikus szakvezetést Kiss Noémi kertészmérnök, aki mindenkit meg fog győzni arról, hogy látszólagos sivársága ellenére a sivatag cseppet sem nevezhető elhagyatottnak és kietlennek. A kb. 1,5- 2 órás séta során bárki megismerkedhet a sivatagi táj változatosságával, és megtudhatja, hogy az ott élő növények miképp alkalmazkodtak a mostoha körülményekhez és hogyan hódították meg ezt a szélsőséges vidéket.

2022. október 16-án vasárnap 11-től szintén Kiss Noémi vezetésével kapnak betekintést az érdeklődők az ősz színeibe, megtekinthetik az őszi táj érdekességeit és virágzóit, és ötletet meríthetnek azzal kapcsolatban, hogy erdei kirándulásaik során milyen növényeket érdemes figyelni az ösvény mellett.

A Botanikus Kert 2001 óta az egyetemnek a Természettudományi Kartól független, közvetlenül a rektori vezetés alá tartozó egysége. 2006-tól az új Felsőoktatási Törvény szerint a Botanikus Kert az Egyetem különleges oktatási egysége.

2005 szeptemberétől a Magyar Örökség díj tulajdonosa, 2006 májusában pedig, mint Kulturális Örökség került védelem alá.

Címkék: Botanikus kert   Budapest   élmény   ELTE   Füvészkert   kirándulás   növény   program   randi   séta   szabadidő   virág