Uni

Technikus képzés Siófokon és erősítés a Balaton körül, veszprémi közreműködéssel

UNIside | 2023-01-05
A közösen kidolgozott program alapján a 2023–2024-es tanévtől kezdődően a Pannon Egyetem (PE) és a Siófoki Szakképzési Centrum (SSZC) szakmai oktatást valósít meg, illetve a szakképző intézmény és az egyetem a közeljövőben egy technikus képzési programot is kidolgoz.

Újabb megállapodást kötött a Pannon Egyetem. A bevezetőben említett jelenlegi egyezség hasznosságát mind szakmai téren, mind az itt végzett tanulók jövőbeni lehetőségeinek fontosságát hangsúlyozva adott ki nyilatkozatot több prominens személy az említett dunántúli szakképző intézmények, valamint az egyetem részéről. Előremutatónak látja a megegyezést Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja és Horváth Péter, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója is.

Fotó: Facebook/Siófoki Szakképzési Centrum

Nem hátrány a szakképzés!

Nyilatkozataikból a megállapodás pozitívumait, az oktatásban való előrelépést hangsúlyozzák. Csillag Zsolt hangsúlyozza, hogy a felsőoktatás nem lehet „szigetszerűen” vizsgálni, szoros kapcsolatot kell kiépíteni a jövendő egyetemisták középiskoláival, és ugyanakkor előremutatóan együtt kell működni a jövendő diplomásokat felvevő piaccal. Kiemeli a szakmai képzés előnyeit és fontosságát, eloszlatva azt a tévhitet, hogy a szakképzési intézményekben végzők hátrányban lennének.

Hasonló módon nyomatékosítja a fentieket Gelencsér András: „a közvélemény számára a szakképzés nem jelent megfelelő belépési szintet a felsőoktatásba, ez azonban téves”. Szerinte az, hogy „a diákok nem csak elméleti tárgyakat tanulnak, de belekóstolnak a vállalati ágazat világába is” nagy előny.

 

A Siófoki Szakképzési Centrum szerepe

Szamosi Lóránt beszélt a Siófoki Szakképzési Centrum szerepéről is. „A Balaton régió nem csak földrajzi, társadalmi, gazdasági és kulturális értelemben alkot egy térséget, hanem az oktatás terén is. Eddig nagyon kis mértékben használtuk ki ezt a potenciált. 

A tó körül mintegy 50 középiskola működik, köztük 10 tiszta profilú szakképző iskola és technikum.

A jövő szakembereit képezzük a Siófoki Szakképzési Centrum iskoláiban, elsősorban a Balaton régiójára koncentrálva. A Pannon Egyetem pedig a minőségi, és a kor kihívásainak mindenben megfelelő diplomás értelmiség képzőhelye. Most ez a két erőforrás összekapcsolódik, és egy lineáris tanulási utat kínálva a fiataloknak, hozzásegíti régiónkat egy még dinamikusabb gazdasági fejlődéshez, megyéken átívelve”.

Horváth Péter a fentiek mellett hangsúlyozta azt is, hogy „a régió legnagyobb felsőoktatási intézményével aláírt együttműködési megállapodás intézményeink eddigi szakmai munkájának elismerése is egyben. Biztos vagyok benne, hogy stratégiai együttműködésünk mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel jár majd”.

 

Fontos az összehangoltság

Az együttműködés során a felek pályaorientációs tevékenységüket összehangoltan végzik. A szakmai oktatás szervezése során és a képzés-fejlesztések terén együttműködnek, közös tananyag-fejlesztést valósítanak meg és törekednek közös duális partnerhálózat kialakítására.