Uni

Szakképzésből a felsőoktatásba – friss megállapodás

UNIside | 2023-01-02
A jól képzett munkaerő helyben maradásának és a szakképzésből felsőoktatásban továbbtanuló hallgatók létszámának növelése érdekében együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Kaposvári Szakképzési Centrum felsővezetői. Az aláírás helyszíne a Pannon Egyetem Nagykanizsa (PEN) Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központjának kampusza volt.

A megállapodás lényege

A megállapodás megkötésének alapgondolata a nagykanizsai egyetemi központ (Pannon Egyetem Nagykanizsa (PEN)) főigazgatójától származik, hiszen az intézmény hosszú évek óta szoros együttműködésben áll a Kaposvári Szakképzési Centrum (SZC) tagintézményeivel. 

A lényege, hogy a szakképzésben tanuló diákok továbbtanulási esélyeinek növelése érdekében

a két főintézmény a kiválasztott területeken összehangolja a futó képzések tartalmi elemeit, valamint az egyetem a szakképzésben megszerzett ismeretek egy részét beszámítja a felsőoktatási tanulmányokba.

Fotó: Facebook/Kaposvári Szakképzési Centrum

A program kiterjedése

A közösen kialakított képzési program kiterjed a szakképzésben választott szakma képzési és kimeneti követelményeit meghaladó, magasabb szintű szakmai ismeretek tananyag tartalmára, órakeretére. Ezeken túlmenően a felsőoktatási intézmény által elismert többlet szakmai tartalom igazolására, az egyetemi tanulmányok során pedig, azok beszámíthatóságára is.

 

Az aláírás csak a kezdet…

Gelencsér Tamás, az egyetem rektora hangsúlyozza a Pannon Egyetem elismertségét, oktatásának magas színvonalát. Ami, ahogy mondja: „az egyetemen oktató-kutató kollégák szakmai minősítéseinek és kutatási potenciáljának köszönhető. Ezt a tudást szeretnénk továbbadni nemcsak azoknak a fiataloknak, akik egyenes úton a középiskolai tanulmányaik elvégzése után jutnak be a képzéseinkre, hanem azoknak is, akik már megszerzett szakmai tudásuk bővítése miatt jelentkeznek hozzánk”.

Ennek előremutató fontosságát, a piacképes szakmák megszerzését hangsúlyozza Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója:

„A szakképzés átalakításával megnőtt a továbbtanulási esélye azoknak a diákoknak, akik a szakképzésben találták meg lehetőségeiket. Örömmel csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez, hiszen nemcsak az a célunk, hogy piacképes szakmát szerezzenek a diákok a nálunk eltöltött évek alatt, hanem az is, hogy az itt megszerzett ismereteiket akár a felsőoktatásban is kamatoztathassák”.

Az együttműködési megállapodás aláírása csak a kezdete egy hosszútávú együttműködésnek, hiszen

a Pannon Egyetem képzési portfóliója folyamatosan igazodik a munkaerőpiaci kihívásokhoz.