Free

Az igazság a forralt borról – valóban érdemes fogyasztani?

Buzás Boglárka | 2022-11-13
Lassan itt a tél: a karácsonyi vásárok, beülős beszélgetések időszaka. Egy-egy ilyen programot pedig szinte lehetetlen elképzelni a klasszikus forralt bor nélkül. Nincs is jobb, mint amikor kezünket a poháron melengetve sétálunk a városban, és egyre kevésbé fázunk, ahogy a nedű átjárja a testünk… De vajon tényleg olyan jó dolog, mint amilyennek tűnik?

Tényleg felmelegít a forralt bor?

Elsősorban azért szeretünk forralt bort inni – már az ízélményen túl –, mert kellemesen melegünk lesz tőle. Vagy legalábbis úgy érezzük… Az alkohol fokozza a vérkeringést, ezáltal kipirulhatunk, végtagjaink felmelegedhetnek. Ez könnyen tűnhet úgy, mintha kellemesen átjárná mindenünket a forróság, és már nem is fáznánk, de nem érdemes erre hagyatkoznunk. A hőleadásunk tulajdonképpen pont megnövekszik ilyenkor, így pedig sokkal gyorsabban kihűlhetünk. Az alkohol miatt egészen “lelazul” a testünk is, így előfordulhat, hogy még a borzongás vagy vacogás is leáll, amellyel a testünk hőt igyekszik termelni. Persze, korlátozott fogyasztás és a megfelelő ruházat esetén azért nem kell nagyon megijednünk.

 

Jó a náthára?

A megfázás kezelésére mindenkinek van egy tuti tippje, így természetesen sokan a forralt borra esküsznek. Ez annyiban bizonyosan igaz, hogy a meleg folyadékok segíthetnek például az orrváladék fellazításában. Ezenfelül azonban nem valószínű, hogy komoly gyógyhatással bírna, hacsak nem turbózzuk fel kifejezetten légúti megbetegedésekre használt gyógynövényekkel.

A tél sztárja: a forralt bor (Forrás: Pixabay)

Jobban alszunk tőle?

A lefekvés előtt elfogyasztott pohár borról azt rebesgetik, hogy – amennyiben rendszeres szokássá válik – az elhízás elleni küzdelemben is segítőtársunk lehet. Sokan azonban akkor gurítanak le egy pohárkával, ha alvási problémákkal küszködnek. Ez sajnos nem feltétlenül jó ötlet. Az tagadhatatlan, hogy könnyedebben merülünk álomba alkoholfogyasztás után. Ennek ellenére nehezebben jutunk el a nyugodt, mélyalvási fázisba, így végeredményben sokkal kevésbé kipihenten ébredünk fel. Az alvás előtti alkoholizálás különösen akkor kerülendő, ha nem fogyasztunk vacsorát. Az alkohol irritálja a gyomor nyálkahártyáját is, amely hosszú távon nem kecsegtet semmi jóval.

 

Címkék: alkohol   forralt bor   ital   karácsony   ünnepek