Tudástár

Te is fogadalmat tettél? Sokan keresik az egészséges és a fitnesseszközöket

Halaska Gábor | 2023-01-25
A január idén is az újévi fogadalmakról, a változtatásról szól – sokan kitűzünk egy-egy új célt. Ezek jellemzően az egészségesebb életmóddal kapcsolatosak. Sokan új lendületet kapnak januárban. A főként elektronikai, háztartási eszközöket forgalmazó Euronics most egy kutatás során megvizsgálta, milyen trendek látszanak a magyarok vásárlási szokásaiban. Pontosabban, ha sport- és táplálékkiegészítőkről, illetve egészséges életmódhoz kapcsolódó termékekről van szó. Tényleg januárban kapnak észbe az emberek? Ilyenkor tesznek fogadalmakat?

Ezek a legkeresettebb, egészséges termékek

Az Euronics tapasztalatai alapján a legnépszerűbb sportoláshoz kötődő elektronikai eszközök az okoskarkötők, okosórák, a kerékpározáshoz kapcsolódó okos komputerek és okoslámpák, valamint az olyan otthoni kardióeszközök mint a szobabiciklik, futópadok és elliptikus trénerek. 

Egyre keresettebbek a műszaki áruházláncnál a különféle fitneszkiegészítők, például jógaeszközök és súlyzók is. Érdekesség, hogy a vásárlók már a sportoláshoz is sok esetben okosórát választanak, hiszen számos ilyen eszköz rendelkezik az egészséges életmódhoz köthető funkciókkal is amellett, hogy a hétköznapok során is hasznos kiegészítőnek számítanak. A 2022 év elején bevezetett szabadidő és sport kategória összességében is egyre népszerűbb az Euronics vásárlók körében. Az egy hónap alatt eladott termékek száma decemberre közel 270 százalékkal nőtt a termékkategória bevezetésének első időszakához, 2022 januárjához képest. 

Igen népszerűek az egészséges táplálékkiegészítők is 

A múlt év óta táplálékkiegészítők is kaphatók az Euronicsnál, elsősorban a webáruházban. Bár azt gondolnánk, nem egy műszaki áruházláncnál keresik a vevők ezeket a termékeket, a tapasztalatok alapján ezekből is jelentős mennyiség fogy. A sport- és táplálékkiegészítő kategória forgalmának nagyjából 40 százalékát a különféle energiaszeletek teszik ki, de sokan keresik a fehérjeporokat és a hozzájuk tartozó shakereket is. A vitaminok fogyása láthatóan megugrik a hideg idő beköszöntével, azaz már ősszel beindul a vitamin szezon, és ez egészen a tél végéig kitart.  

Nem biztos, hogy mindenki januárban fogad egészséges életmódot

Az Euronics adatai alapján úgy tűnik, nem januárban fogy a legtöbb életmódváltáshoz kötődő termék. Az év végi akciókat kihasználva a magyarok már a novemberi Black Friday időszak alatt és decemberben megvásároltak számos szükséges eszközt. Az áruházlánc e hónapokban kiugró keresletet tapasztalt például a kardiógépek, azok között is elsősorban a szobabiciklik és futópadok iránt. A Black Friday-nek köszönhetően 2022 novemberében például hatszor annyi futópadot értékesített az Euronics, mint októberben. A vásárlók tehát már idejekorán felkészültek a januári életmódváltásra, decemberben átlagosan 135 ezer forintot költve ezekre az eszközökre.  

Egészséges életmód-szendvics (Fotó: Pixabay)

Ettől függetlenül természetesen sokan csak az ünnepi időszak után kaptak észbe újévi fogadalmaikat követően. Akik az életmódváltáshoz januárban kardiogépet kerestek, az eladási adatok alapján az elliptikus trénerek mellett tették le a voksukat. A műszaki áruházlánc már most háromszor annyi ilyen gépet adott el, mint előző év decemberében. Az Euronics ezeken túlmenően a szobabiciklik, a különféle fitneszlabdák, gumiszalagok, súlyzók és kettlebellek, illetve az étrendkiegészítők termékcsoportjaiban növekvő keresletre számít január végéig. 

A mozgás mellett lényeges az egészséges konyha is

Az életmódváltáshoz nemcsak a különféle sporteszközök és táplálékkiegészítők kapcsolhatók szorosan. A karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb terméke volt például a forrólevegős sütő, azaz az Air Fryer, ami szintén hozzájárul a tudatosabb életmódhoz, hiszen kevesebb zsiradék felhasználásával készíthetők el benne az ételek. Azok, akik szeretnék egészségesebbé tenni az otthoni ételkészítést, gyakran keresik a smoothie-készítőket, a gyümölcscentrifugákat és -aszalókat, az ételpárolókat és a vízszűrő kancsókat is. A heti menü előkészítéséhez hasznos kiegészítő a vákuumfóliázó. Az igazán elkötelezett kalóriaszámlálóknak pedig egy megbízható konyhai mérleg lehet jó választás. A jól kiválasztott, minőségi eszközök segítségével az életmódváltás hosszú távon is kényelmesebb és könnyebben betartható. Türelemmel és néhány apró változtatással a mindennapokban látványos és érezhető eredményeket tapasztalhatnak azok, akik az idei évet fittebben és energikusabban szeretnének tölteni. 

 

Címkék: