Munka

Neked sem annyira fontos a fizetés az álláskeresésnél?

UNIside | 2023-04-20
Bár sokan így gondolják, valójában nem kizárólag a fizetés mértékén múlik, hogy elvállalunk-e egy állást vagy váltunk-e egy másik munkahelyre – derül ki számos felmérésből. Nyilván fontos a pénz, de a végső döntésben sokkal inkább az elismerés, a motiváló munkakörnyezet az a két fő szempont, amely kiemelten fontos az álláskeresők számára.

Arra a kérdésre, hogy mi motiválja az álláskeresőket, s mi az, amiért egy munkahelyen dolgoznának, a fizetés szinte mindig viszonylag hátrébb (jellemzően az ötödik) helyre került a cégfejlesztési szolgáltatásokat kínáló DMA ponthu Kft. felméréseiben.

„A leggyakoribb válaszok erre a kérdésre a lojalitás, előrelépési lehetőség, változatosság, változatos munka, jó fizetés, teljesítménybér, biztos állás, megértő hozzáállás voltak. Az első válasz azonban mindig a megbecsülés és az elismerés volt. Sokan említik a munkahelyi környezetet és a kommunikációt is” – emelte ki Dienes Martin, a DMA cégfejlesztési mentora.

A motiváció hiánya a legzavaróbb

A cég legfrissebb munkavállalói felmérésében a megkérdezett munkavállalók többsége arra panaszkodott, hogy a motiváció hiánya a legzavaróbb egy munkahelyen.

„Sokan jelezték az általunk végzett felmérésben, hogy a vezetők nem jeleznek vissza, hogy jól vagy rosszul dolgoznak-e. Ha érkezik is visszajelzés, a rosszat kiemelik, a jót pedig figyelmen kívül hagyják, emiatt pedig sokan elveszítik a motivációjukat. Ezzel az a baj, hogy az egyensúly így felborul, és arra kerül a fókusz, hogy mit nem csináltak meg, ez pedig demotiválttá teszi az embereket” – fejtette ki Dienes Martin.

A szakember szerint a munkavállaló hiába kap csillagászati összeget minden hónapban a munkájáért, akkor azonosul igazán a cég érdekeivel, ha

inspiratív, motiváló környezetben dolgozhat, ahol elismerik a képességeit és ezeket meg is erősítik.

A szakember kiemelte: ha a munkavállalók nem kapnak megfelelő elismerést és megbecsülést, az adott cég egyensúlya azonnal felborulhat, és ennek nemcsak a munkavállalók, de a munkáltató is kárát látja. A DMA éppen ezért készített egy ingyenes Vezetői Útmutatót, ahol részletesen kifejtik azt is, mit tehet egy cég azért, hogy motivált kollégákkal dolgozzon.

A Z-generáció számára a rugalmas munkavégzés szinte alap

Nemrégiben írtunk arról, hogy nemzetközi felmérések szerint a Z-generáció leginkább olyan cégnél szeretne dolgozni, amely kellő rugalmasságot nyújt. Továbbá olyan főnököt szeretnének maguknak, aki coach és mentor egyben. Emellett arról is szeretnének gyakran visszajelzést kapni, hogy munkájuk miként gyakorol pozitív hatást a világra.

Arról is beszámoltunk a Profession.hu állásportál elemzése alapján, hogy átlagosan havi nettó 263 ezer és 347 ezer forint közötti fizetést szeretnének a hazai diplomás pályakezdők.

Címkék: állás   álláskereső   bér   fizetés   munka