Uni

Mit tegyél, hogy ne terelődjön el a figyelmed tanulás közben?

Bodzás Szabolcs | 2022-09-20
Vizsgaidőszakban és évközi ZH-k esetén nem csupán az nehéz, hogy egyáltalán rászánd magad a tanulásra, hanem az is, hogyha már nekifogsz, akkor hosszabb ideig fókuszálni tudj a tananyagra: feldolgozd, megértsd, megtanuld azt.

A pandémia remekül rávilágított arra a tényre, hogy a mai, 2020-as években már el sem kell hagynod az otthonodat, a megannyi impulzus anélkül is megtalál: tiktokkerek és youtuberek folyamatosan töltik fel a tartalmaikat, az ismerősök egyfolytában írnak a Messengeren, a streaming szolgáltatók sorra új műsorokat gyártanak, melyekről naponta ugyanígy több értesítést kapsz.

Forrás: Unsplash

Kutatások szerint a legtöbb diák úgy tud hatékonyan tanulni, ha egyedül van, és teljes csend van körülötte. Ez idilli, szinte lehetetlen dolognak hangzik, pedig nem az.

 

Első körben alakíts ki egy olyan helyet az otthonodban, ahol ki tudod zárni a külső zavaró tényezőket, “el tudsz bújni a világ elől”. Persze ez sokkal nehezebb, ha kollégista vagy, netán kistestvéreid vannak, akik állandóan visonganak vagy bárki az otthonodban maximálisan üvölteti a tévét, és nincs tekintettel rád.

 

Ekkor is van megoldás, “menekülj el” egy állandóan csendes könyvtárba, vagy egy olyan étterembe, kávézóba, teázóba, ahol egy sarokban ugyanígy elbújhatsz.

 

A függő ügyeidet intézd el, majd legyél igen szigorú magadhoz: telefonodat természetesen tedd repülőgép üzemmódba. Azért,hogy egyrészt ne jöjjenek a folyamatos értesítések, hogy a kedvenc youtubered épp most töltött fel egy új videót, és másrészt: üzenetet se tudjon neked küldeni senki. Akitől fontos üzenetre számíthatsz, annak röviden jelezd, hogy pár órára, vagy 1-2 napra most nem leszel elérhető, vizsgára készülsz. Hidd el meg fogja érteni mindenki ezt a kérésed.

 

Ráadásul ha éppen egy olyan vizsgára készülsz, aminek a témája nem is érdekel annyira, akkor biztos, hogy el fogsz csábulni, és inkább megnézed az adott tartalmat (aminek a végén automatikusan feldobódik még három, és akkor ugye azokat már miért ne?), vagy hosszú beszélgetésbe elegyedsz azzal, aki rád írt. Mindkét esetben akár hosszú órák is eltelhetnek mire észbe kapsz, és utána már arra sem fogsz emlékezni, hogy éppen hol tartottál a tananyagban.

 

A számítógép a mai világban már elengedhetetlen a tanuláshoz, a legtöbben laptopból tanulnak, nem könyvből. Érdemes így a gépeden is beállítani, hogy ne jöjjenek értesítések, mert ugyanúgy jársz, mint az előbb említett esetben.

 

Sokszor még csak külső tényező sem kell, ha unalmas az anyag, akkor saját magadtól is képes vagy elkalandozni. Éppen ezért ne csak olvasd a tananyagot, hanem közben mindenképpen készíts az anyagról rövidített jegyzeteket, ezeket a vizsga előtti órákban átfutva sokkal jobban képben leszel. Ha kell, akkor szedd a lényeget táblázatokba, rajzolj ábrákat és diagramokat! Mindez abban is sokat segít, hogy a figyelmed ne terelődjön el.

 

Fontos, hogy ne legyél “túlpörögve”. Szorgalmi időszakban érthető, hogy a ZH-kra körülbelül este hattól tudsz felkészülni, hiszen addig órád van. Vizsgaidőszakban azonban próbálj meg minél korábbi időpontban nekikezdeni a tanulásnak, így kevesebb eséllyel lesz szükséged kávéra (az abszolút káros energiaitalról már nem is beszélve). Hidd el, jobban megmarad, amit tiszta fejjel, kipihenten tanulsz!

 

Próbáld megfogadni tanácsainkat, elsősorban a saját tanulmányi átlagod érdekében!

Címkék: egyetem   figyelem   impulzus   kávé   laptop   mobiltelefon   tanulás   tanulmányi átlag   tippek   vizsgaidőszak   ZH