Példakép

Fiatalok, éljétek offline az életet!

UNIside | 2022-10-01
Az igazán jó edzők nemcsak kiváló szakemberek, de alázatosak, empatikusak, nyitottak az újdonságokra és képesek a folyamatos megújulásra – vélekedik Szedlacskó Ádám, Budapest egyik legfelkapottabb edzőterme, a testépítés aranykorának hangulatát árasztó Flex Gym tulajdonosa.

Ez az interjú az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

 

Mik a tapasztalatai, mennyire vonzó a testnevelő tanárok, edzők számára az edzőtermi munka?

Aki szereti az edzőtermek világát, az azzal kapcsolatos munkát, legyen szó személyi edzésről, crossfitről vagy egyébről, az az edzőtermi munkát is szeretni fogja. De motiváló lehet az is, hogy ez elég jó kereseti lehetőség.

 

Mit jelent ez az elég jó? Mihez képest számít annak?

Az oktatók itt jelenleg 5 és 10 ezer forint közötti óradíjért dolgoznak, ami természetesen nem összemérhető egy ügyvédével, de a szektoron belül jónak számít. Különösen, ha van 10-20 vendége, akinek el tud adni 10 alkalmas bérleteket. Ezeket tőlünk vásárolják meg, ez tulajdonképpen a „bérleti díj”, amiért itt dolgozhatnak.

A termet, az eszközöket a hely tulajdonosaként én biztosítom, az én felelősségem, hogy mindig minden rendelkezésre álljon. Cserébe alapelvárás, hogy tartsák tisztán és rendben a helyet.

Fotó: Pixabay

 

Ezenkívül mik az elvárások azokkal szemben, akik itt dolgoznak?

Az új jelentkezőknél először mindig megnézem az önéletrajzot, az edzői végzettség alapfeltétel, emellett fontos a személyes találkozás, az első benyomás is. De végül mindig az idő mutatja meg, hogy milyen az illető, mennyire tud itt megragadni. Még sok-sok évnyi tapasztalattal a hátam mögött is megesik, hogy az elején szkeptikus vagyok valakivel kapcsolatban, aki aztán bizonyít, és rengetegen járnak hozzá, míg más hatalmas ambícióval indul, mégis hiányzik belőle valami – kitartás, szorgalom, vagy egyszerűen csak a személyisége nem olyan –, és nem tudja valóra váltani az elképzeléseit.

Aki szakmailag jó, szívvel-lélekkel végzi a munkáját, kitartó, szorgalmas és alázatos, annak garantált a siker.

 

Hány edzővel dolgoznak?

Ötven trénerünk van jelenleg, mind különböző személyiség, de mind kiváló szakember. A szakmai alázatot rendkívül fontosnak tartom, az edző legyen szerény, tudja, hogy életünk végéig tanulhatunk, sőt kell is fejlődnünk. Legyen mindig nyitott az újra, a fejlődésre, képezze magát. Én is szoktam szemináriumokat szervezni, rendszeresen hívok meg híres külföldi testépítőket, és látom, hogy mindenkitől lehet valamit tanulni.

A szakmaiság mellett számomra az emberi hozzáállás is nagyon lényeges. Nemcsak az, hogy az edző át tudja-e adni a tudását, képes-e motiválni a vendéget, de az is, hogy tisztelettel bánik-e vele. Alapelvárás, hogy a figyelmét maximálisan neki szentelje, ne egyen vagy telefonáljon, miközben együtt dolgoznak. Szakmai alázat és tisztelet a vendég felé – szerintem ez az edzőség két alappillére.

 

Megvan mindez a mai fiatal generációban? Vagy ez nem korosztály-, hanem személyiségfüggő?

Valamelyest generációfüggő, mert úgy tapasztalom, hogy a mostani fiatalokban nincs meg az az alázat, mint akár csak a szüleik korosztályában. Nagyon sokat akarnak keresni, viszont nem akarnak sokat dolgozni, sőt, ha lehetne, dolgozni sem szeretnének. Az életüket már az online térben élik, és attól egyszerűen nem tudnak elszakadni, akár edzők, akár vendégek, így csak azt tudom üzenni nekik, hogy legyenek offline, éljék meg az életüket a valóságban.

 

Mik az edzőség szépségei és nehézségei?

Ez egy nagyon szép szakma és nagyon komoly felelősség, hiszen egy jó tréner csodákat tud tenni, a keze alatt, az irányításával újjá tud születni egy ember. Olyasmit tudunk nyújtani, aminek köszönhetően megváltozik a vendég közérzete, alakja, állóképessége, egészségesebb, fittebb lesz. Ez hihetetlenül motiváló, ez jelenti a szakmai sikert, ezért nagyon lelkesítő, de nagy kihívás is. Az a része különösen, hogy a vendégek jelentős része edzés közben szereti kiönteni a lelkét, vagyis nemcsak a testével, a lelkével is foglalkoznunk kell.

Minden edző valahol pszichológus is, ami sokszor fárasztóbb, mint az edzés szakmai része, ugyanakkor hatalmas dolog, hiszen a bizalomról is szól.

 

Erre felkészít az edzőképzés?

Erre nem. Erre emberként kell készen állni, türelemmel, emberséggel. Sok mindent meg lehet tanulni, de ha valaki nem elég empatikus, nem lesz jó edző.

 

A siker nemcsak a tréneren múlik, hanem azon is, akivel dolgozik. Olyan ez a viszony, mint az orvos és a páciense között, hiszen ha az utóbbi nem tartja be az utasításokat, nem lesz sikeres a kezelés. Itt ráadásul nem is élet-halálról van szó, és még csak nem is arról, hogy valaki bajnok lesz-e. Nem frusztráló ez a fajta kiszolgáltatottság az eredményesség szempontjából?

A legtöbb ember azért jön le az edzőterembe, azért fizet személyi edzőt vagy jár órára, mert azzal valamilyen célja van. Lehet, hogy időnként elveszíti a motivációját, vagy nem tud rendszeresen lejárni, de az biztos, hogy ugyanúgy szüksége van a sikerre, az elismerésre, ahogyan nekünk edzőként. A trénernek az is feladata, hogy ha azt látja, hogy a vendég elakad, nem fejlődik, akkor megkeresse annak az okát, és segítse a továbblépésben. Biztassa, támogassa, dicsérje.

Egy edzőterembe senki nem jár alibiből, úgy is fogalmazhatnék, hogy mindenki, aki veszi a fáradtságot és lejön, sokkal többet tett az egészségéért, mint aki otthon ül a fotelban.

 

A Flex Gym mint terem miért vonzó az edzők számára?

Ez egy valódi old school stílusú edzőterem, amely méltóan emlékezik meg a sportág nagyságairól, és ahol azokon a gépeken is lehet edzeni, amiket Arnold Schwarzenegger használt. Ő a példaképem, és ma már a barátomnak is tudhatom, rajta kívül rengeteg A kategóriás sztár fordult meg a Flex Gymben. Arnold Schwarzenegger többször is volt itt, de edzett már nálunk magyarországi tartózkodása, munkája során Dwayne Johnson, Jamie Foxx, Will Smith, Henry Cavill és még sorolhatnám.

A gépparkot folyamatosan karbantartjuk, mindent azonnal megjavíttatunk, amit kell, cserélünk. A hangulat is remek, mindig jó zene szól, az alkalmazottak kedvesek, a termünk pedig nemcsak nagy, de körben a 180 ablakon keresztül folyamatosan ömlik be a természetes fény.

Ha nem lenne ilyen jó az atmoszféra, ez az edzőterem nem lenne más, mint egy fémraktár. Azt, hogy a hangulat nálunk különleges, a nagy sztárok is megerősítették. Számít az is, hogy én is itt vagyok egész nap, nekem ez nemcsak egy vállalkozás, hanem az életem, folyamatosan ötletelek, újítok, mert fontos, hogy a vendégek és a munkatársaim is elégedettek legyenek, jól érezzék magukat itt.

 

A járvány hogyan hatott az edzőtermekre, a Flex Gym edzői tartottak internetes órákat, egyáltalán, mennyire működnek, mennyire van jövőjük ezen a területen az online lehetőségeknek?

Az internetes órákat a kényszer szülte, abban a helyzetben a semminél jobb volt, és átmeneti megoldásnak bármikor az lehet, de az edzés igazán a valós térben működik. Egyrészt azért, mert otthon senkinek sincs olyan felszereltsége, mint ami egy edzőteremben rendelkezésre áll, ezért korlátozott az a feladat, amit végre tud hajtani. Másrészt hiába nézi kamerán, nem látja az edző, hogy esetleg hol hibázik a gyakorlat végzése során a vendég, és végül, de nem utolsósorban, össze sem lehet hasonlítani motivációban, hangulatban a virtuális térben tartott órákat a valódiakkal. 

 

NÉVJEGY

Szedlacskó Ádám

  • 47 éves, 2 gyermek édesapja.
  • Gyerekként, a 80-as években meghatározó élménye volt Arnold Schwarzenegger Utam a csúcsra című könyve, ez indította el testépítő-karrierjét Németországban, ahová szülei válása után az édesanyjával költözött.
  • 1992-ben tért haza, és szintén Schwarzenegger hatására kezdett el járni az egyik budapesti Gold Gym-terembe, amelyet bezártak, ő pedig megvásárolta a gépeket, és ezekkel 2010-ben megnyitotta saját edzőtermét.
  • Legnagyobb szakmai elismerésének azt tartja, hogy a Flex Gym 10. évfordulójára Arnold Schwarzenegger videóüzenetben gratulált, és azt mondta, hogy ha a terem Los Angelesben lenne, csak oda járna. A Terminátor budapesti forgatása alatt aztán ez így is történt.