Uni

Fiatal és dinamikus: az Óbudai Egyetem a legjobbak között

UNIside | 2023-02-07
Idén szeptembertől új, az Ipar 4.0 irányába megújított tantervekkel várja a hozzájuk érkező elsőéveseket az Óbudai Egyetem. Az ország egyik legfiatalabb egyeteme tele van energiával és lendülettel – emelte ki Kovács Levente rektor.

Az Óbudai Egyetem rektora, Kovács Levente az UNI 2023 kiadványnak adott interjút.

Ebben többek között kiderül, hogy a Times Higher Education (THE) fiatal egyetemeket rangsoroló 2022 februári listájában a legjobb magyar felsőoktatási intézményként szerepel az Óbudai Egyetem, amely mára nemcsak hazai léptékben, de régiós összevetésben is az egyik legjelentősebb műszaki felsőoktatási intézménnyé vált.

 

„Nálunk az oktatók és a diákok között kevésbé nagy a távolság, mint sok más intézményben.” (Fotó: UNI)

Miért jó az Óbudai Egyetemre járni?

 

Kovács Levente szerint először is azért, mert jó a hangulat. Hozzátette: itt nem csak a bulik formájában megnyilvánuló közösségépítésre gondol. „Nálunk az oktatók és a diákok között kevésbé nagy a távolság, mint sok más intézményben. Ennek egyik oka, hogy mindig a gyakorlatorientált képzésre fektettük a hangsúlyt. Azt szeretnénk, hogy a nálunk végzettek jól hasznosítható, a változásokra mindig kész tudással érkezzenek a munka világába.

Ma Magyarországon minden harmadik mérnök az Óbudai Egyetemen szerzi meg a diplomáját, és ami ennél is lényegesebb, hogy végzőseink szinte azonnal el tudnak helyezkedni, az álláskeresés időszaka átlagosan kevesebb mint egy hónap.

A rektor kiemelte azt is, hogy az országban egyedülálló módon három tudományos és innovációs parkot hoznak létre: Zsámbékon, Kaposváron, illetve Székesfehérváron. Ennek a fejlesztési programnak az eredménye, hogy a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) első magyarországi egyeteme lehet az Óbudai.

Megkérdeztük azt is, hogy jogosak-e a félelmek a műszaki pályától. Kovács Levente azt mondta: a mérnöki pálya tele van izgalmas lehetőségekkel, olyan tudást ad, amelyet sok területen felhasználhatunk. Az Óbudai Egyetemre 2023 szeptemberétől ráadásul új, az Ipar 4.0 irányába megújított tantervekkel várja az elsőéveseket. Az egyetem kiemelten fókuszál a középiskola és a felsőoktatás eltérő követelményeinek fokozatos átvezetésére.

A teljes interjú az UNI 2023 kiadványban olvasható. A kiadvány megrendelhető az UNIside-on.

UNI 2023

Szavazás