Free

5+1 fenntartható tipp a környezettudatos karácsonyért

Loibl Fanni | 2022-12-18
Mitől karácsony a karácsony? Az biztos, hogy nem az értelmetlen pazarlástól, a felhalmozott műanyag szeméttől és a minél nagyobb ökológiai lábnyomtól. De még csak nem is a szemtelenül drága ajándékoktól vagy a lakás minden zugában elhelyezett díszektől. Hogy egy klasszikust idézzek: „Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Ez nem csak az életre, hanem a karácsonyi időszakra és a többi ünnepre is igaz. Fenntartható karácsonyi tippjeink következnek.

Antoine de Saint-Exupéry bölcs kis hercegének örökérvényű mondatai csengtek a fülemben akkor is, amikor a minap egy – főként amerikaiakból álló, karácsonyi témájú – facebookos csoportban olvasgattam. Azt hiszem nem kell bizonygatni, hogy az USA-ban mennyire odavannak a (közel sem fenntartható) karácsonyért. A fanatizmusnak és a fogyasztásnak erre a szintjére azonban nem számítottam. 

A földtől szerintem leginkább elrugaszkodott (nem ritka) esetekben egy család akár húsz (igen, jól olvastad!) fát is felállít a házában. Persze további égősorok és dekorációk tömkelegének társaságában. Hogy mindezt hol tárolják? A válasz egyhamar erre is megérkezett: külön raktárt bérelnek a kellékeknek.

Úgy gondolom, hogy Európában ismeretlen az ilyen mértékű fogyasztás. Azonban még így is rengeteg dolgunk van addig, amíg a háztartásokban legalább részben fenntarthatóvá válik a karácsony. Elkezdeni leginkább a konvenciók, szabályok, elvárások lebontásával érdemes és lehet. Elsőként tehát a fejünkben kell „rendet tenni”, mielőtt a környezetünkben tennénk ugyanezt. Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy új, a Földet jobban tisztelő szokásokat teremtsünk. Íme, néhány gondolatébresztő ötlet a kezdéshez!

  1. Ne pazarolj!

Elsőként talán: ne állíts 20 karácsonyfát! 🙂 Ne pazarold az ételt, ne vegyél haszontalan ajándékokat, amik a szemétbe kerülhetnek karácsony másnapján. Ha nincs jó ajándékötleted, akkor ajándékozz finom falatokat vagy vásárlási utalványt, azok biztosan nem végzik a kukában. A megmenthető csomagolóanyagokat (pl. tipikusan ilyenek a szalagok és az ajándékzacskók) pedig tedd el jövőre. Mielőtt vásárolsz valamit, mindig kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükség van-e rá.

  1. Csináld magad!

Ha van egy kis kézügyességed és türelmed, akkor érdemes elmerülni a DIY tartalmak világában. Nemcsak élményt szerezhetsz és pénzt spórolhatsz ezekkel a projektekkel, de környezetkímélőbb is lesz általuk a karácsonyod. Én például az egyik évben könyvekből csináltam karácsonyfát, de gyönyörű díszeket (pl. mézeskalácsból, termésekből, esetleg sólisztgyurmából) vagy ajándékokat is lehet kézzel készíteni.

Ez a fenntartható karácsonyfa pár perc alatt elkészül. (Forrás: 123rf)

  1. Javítsd meg!

Adj a tárgyaknak új életet! Ragaszd és foltozd meg, vegyél hozzájuk új alkatrészt vagy vidd el őket megjavíttatni. Szánj időt és energiát rájuk ahelyett, hogy rögtön szemétre dobnád őket. Ha pedig már végleg menthetetlen valami, még akkor is újrahasznosíthatod… és már kész is a fenntartható karácsony! Valójában ezzel is a pazarlás ellen teszel.

  1. Legyél kreatív!

Kérdőjelezd meg a berögzült szokásokat! Keresd, kutasd a fenntartható karácsony kellékeit! Az ötletgyűjtésben számos, a témával foglalkozó influencer, blog és oldal lehet a segítségedre. Gondolkodj arról, hogyan szakíthatsz a konvenciókkal (vagy éppen azzal a sok műanyaggal, ami a karácsonnyal általában jár). Drága csomagolópapír helyett például csomagold újságpapírba vagy egy szép textíliába (japán szokás szerint) az ajándékokat.

Furoshiki, a japán „csomagolópapír”. (Fotó: 123rf)

  1. Add tovább!

Beszélj ezekről, a fenntarthatóságért tett kisebb-nagyobb erőfeszítésekről és a megszerzett tapasztalataidról a kollégáknak, a családnak és a barátaidnak! Ez a legjobb módja annak, hogy másokat is inspirálj arra, hogy elkezdjenek tenni a környezetükért. Akár az év legnagyobb ünnepén is.

    +1  Kis lépés az embernek…

Ha eldöntötted, hogy szeretnél változtatni, akkor kezdd apróbb lépésekkel! Olyanokkal, amelyek könnyebben beépíthetők a család életébe, nem számítanak érvágásnak, vagy olyan, túlzó lemondásnak, amitől rosszul érzitek magatokat. A lényeg nem az, hogy tökéletesen csináld, hanem, hogy tegyél érte!