Rangsorok

Fendler Judit kancellár: Jól teljesít az SZTE

UNIside | 2023-01-31
A Szegedi Tudományegyetem Magyarországon továbbra is élen jár a nemzetközi tudományegyetemi rangsorokban, kiválóan teljesítettek az indikátorokban, és folytatják a fejlesztéseket. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adott interjút az UNI 2023-nak.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja úgy látja: az SZTE a modellváltás nyertese. A többletforrást a dolgozók már az első évben látták a bérükben. Emellett a modellváltást követő első év alapján látható, hogy egy objektív, számszerűsített indikátorrendszer alapján teljesíteni tudták a vállalásaik csaknem a 96 százalékát. Ez azért fontos, mert 2022-ben az oktatásra megítélt állami forrásuk 30, 2023-ban 40, 2024-ben pedig már 50 százalékát kapják az intézmények a teljesítménymutatók alapján.

„Örülök annak, hogy objektívvé és összemérhetővé válik a teljesítmény, emellett pedig valós verseny alakul ki az egyetemek között abban, hogy a legkiválóbbakat vonzzák magukhoz, nekik pedig a legmagasabb szintű tudást adják át.”

 

Fendler Judit az infrastrukturális fejlesztésekről

 

A szakmai munka hátterének erősítésében komoly előrelépések történek az elmúlt 4-5 évben a Szegedi Tudományegyetemen– mondta Fendler Judit. Több épületet adtak át, újítottak meg, nagy értékű kutatási és gyógyító eszközöket szereztek be, amelyek mind a kiválóságot szolgálják.

Fendler Judit: A Szegedi Tudományegyetem a modellváltás nyertese. (Fotó: UNI)

 

A Szegedi Tudományegyetem erőfeszítéseit nemzetközi szinten is elismerik. A hazai egyetemek közül idén is a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb helyezést a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási világrangsorában.

Az emblematikusabb beruházások között Fendler Judit megemlítette, hogy megújult a Jogi Kar épülete és folyamatban van a Gyerekklinika bővítése. Átadták a Szegedre települő cégek, kutatócsoportok számára kialakított Inkubátorházunkat. Emellett tavasszal az egészségügyi képzések régóta vágyott elméleti tömbjét is birtokba vehetik. Fontos fejlesztés még az európai szintű Biobank, de az ELI lézerközpont több tízmilliárdos eszközparkja is.

A jövőre nézve Fendler Judit kancellár jelezte: igyekeznek fejleszteni a kolégiumjokat, a meglévőket de fontos lenne egy, a 21. századi diákok igényei szerint kialakított kollégiumok építése. „Célunk, hogy a külföldi egyetemekhez hasonlóan a mintegy hatezer elsősünk közül, aki igényli, jó színvonalú kollégiumban lakhasson” – fogalmazott.

 

Fendler Judit, az SZTE kancellárja az egyetem céges kapcsolatairól szólva kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem a Dél-alföldi Régió tudásközpontja. „.. hatalmas tudásvagyon van a kezünkben, amelyet igyekszünk cégként is kamatoztatni. Meglátásom szerint óriási gazdasági potenciállal büszkélkedhetünk elsősorban azokon a területeken, amelyek az alaptevékenységeink, vagyis az oktatás, a kutatás, a gyógyítás.”

A Fendler Judittal készült interjú teljes egészében elolvasható az UNI 2023 kiadványban. A kiadvány megrendelhető az UNIside-on.