Uni

Visszaszámlálás indul: egy hét maradt még az érettségi és felvételi jelentkezésekre!

Magyar Krisztina | 2023-02-08
Alig egy hét van hátra február 15-ig, ameddig lehet jelentkezni az érettségikre, illetve a felsőoktatási intézmények 2023 szeptemberében induló képzéseire. Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra, mutatjuk, mire figyelj!

Vészesen elkezdett ketyegni az óra az idén érettségizőknek, most indul az utolsó hajrá az érettségi és a felvételi jelentkezés kapcsán. Fontos, hogy az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni. Egyik jelentkezés sem váltja ki vagy helyettesíti a másikat. A határidő február 15-e, éjfél. Az érettségizők rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, valamint javító vizsgát tehetnek.

 

Érettségi időpontok

A 2023-as tavaszi vizsgaidőszakban a középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek érettségiket. A vizsgákkal kapcsolatos legfontosabb információk az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

A teljes vizsgaidőszak május 5-től június 30-ig tart:

  • az írásbeliket május 5–26. között tartják meg,
  • az emelt szintű szóbelik június 7–14.,
  • a középszintű szóbelik június 19–30. között lesznek.

Az érettségin szerzett többletpontok továbbra is nagy horderejűek, hiszen az áhított szakra való bejutáshoz sokszor egy-egy pont is döntő lehet. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy bár az idei felvételin megszűnt az az alapkövetelmény, hogy csak emelt érettségivel lehet bekerülni az egyetemekre, adott szakokon továbbra is szükség lehet bizonyos tárgyakból az emelt szintű vizsgára a sikeres felvételihez.

Fontos, hogy az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni. Egyik jelentkezés sem váltja ki vagy helyettesíti a másikat. (Fotó: 123rf)

Felvételi jelentkezés

A felsőoktatási intézményekbe a felvi.hu oldalon, az E-felvételi rendszerén keresztül lehet jelentkezni. Legfeljebb hat helyre, ebből három jelentkezési helyre díjmentesen. A további jelentkezési helyekért 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni (a felvételi jelentkezés határidejéig).

Egy jelentkezési helynek számít viszont, ha ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formáját (állami ösztöndíjas vagy önköltséges) megjelöli a felvételiző.

Vagyis, ha az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzés helye és nyelve is azonos, kizárólag a finanszírozási forma tér el. A jelentkezés menetéről, a benyújtandó dokumentumokról és minden egyéb tudnivalóról felvételi kisokosunkban foglalkoztunk, ahol részletesen összeszedtük lépésről lépésre, hogy hogyan kell kitölteni a felvételihez szükséges adatokat. 

A jelentkezés akkor érvényes, ha határidőn belül kitöltöttél mindent, feltöltötted a szükséges dokumentumokat, befizetted a jelentkezés díját és hitelesítetted is a jelentkezést. A hitelesítés kizárólag ügyfélkapuval, a dokumentumok feltöltése pedig csak elektronikus úton lehetséges.

Címkék: egyetem   érettségi   felvételi   határidő   jelentkezés