Példakép

Ezüst érem született az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Halaska Gábor | 2023-07-28
2023. július 15-21. között rendezték meg az Európai Lány Informatikai Diákolimpiát (EGOI). A versenyre a világ 52 országából érkeztek versenyzők.

2023. július 15-21. között rendezték meg az Európai Lány Informatikai Diákolimpiát (EGOI). A versenyre a világ 52 országából érkeztek versenyzők. Az idei négyfős magyar delegációból ketten is ezüstéremmel térhettek haza. Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákja és Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium diákja is a dobogó második helyén végeztek. A Diákolimpián összesen 185 versenyző vett részt, a magyar csapat másik két tagja közül Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákja a 115. helyen, míg Nagy Boglárka, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a 131. helyen végeztek.

A diákolimpikonok a Boston Consulting Group és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében zajló foglalkozásokon készültek fel a versenyre. A mentorálást Erdősné Németh Ágnes csapatvezető, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke, és Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes látták el.

A cikket elolvashatja szakmatszerzek.hu portálon.

informatika, képernyő; fotó: unsplash.com

Mi az az Európai Lány Informatikai Diákolimpiát?

Az EGOI egy programozási verseny kifejezetten lányok számára. A kezdeményezés az Európai Leány Matematikai Diákolimpia sikerén alapul. Egy olyan hasonló, de kifejezetten informatikai témájú versenyt kívántak megrendezni a szervezők, amely az informatika területét öleli fel. A Diákolimpián két verseny során a versenyzők hatékony algoritmusok megtervezésével és megvalósításával oldották meg a problémákat. A versenyt különböző rendezvények kísérték (például kirándulás), hogy a versenyzők jobban megismerhessék egymást. Az első EGOI-nak Zürich (Svájc) adott otthont, de a következő években a versenyt évenként fogják megrendezni a résztvevő országok.

Miért alapították a Diákolimpiát?

A szervezők célja a programozás népszerűsítése volt kifejezetten a lányok között. Ahogy arról már korábban mi is írtunk cikket, a lányok kevésbé választanak maguknak szakmát a STEM tárgyakon alapuló szakmák közül, így például az infokommunikációs szektorban sem reprezentálják magukat. Az EGOI platformot biztosít a fiatal nők számára, hogy élvezzék és elmélyítsék érdeklődésüket a számítástechnika iránt. Sajnos továbbra is stabilan tartja magát a köztudatban az a sokéves sztereotípia, hogy a számítástechnika területe csak a férfiaké. Sok fiatal nő nem is gondolkodik rajta, hogy belevágjon ebbe a szakterületbe, ezért találták ki a szervezők ezt a versenyt, amely önbizalmat és példaképeket adhat a részvételhez. A versenyen a fiatal lányok megismerkedhettek már elismert informatikus nőkkel. Ezzel kaptak egy olyan szakmai alternatívát, amely példaképként lebeghet a szemük előtt.