Free

Ezért fontos a többi generációt megérteni! – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-24
Nem csak az iskolában tanulnak, felelnek könnyebben a „nagy dumások” a munkahelyen még nagyobb lesz a jelentősége annak, hogyan tudsz kommunikálni a többi kollégával, feletteseddel. A helyzetet tovább bonyolítja, ha nem egy generáció tagjai vagytok. Mennyire áthidalható a generációs szakadék ilyenkor?

Ahhoz, hogy érvényesülni tudj a munkaerőpiacon, kulcsfontosságú, hogy különböző korosztályokkal is jól megértesd magadat. A munkáltatók és te is nyerhetsz, ha szimpla kommunikációs problémákat már az elején áthidaljátok.

Te melyik generációba tartozol?

Manapság a fiatalok többsége tisztában van azzal, hogy kik melyik generációhoz tartoznak, mégis érdemes tudni, nagyjából hol vannak a generációs ugrások.

Az egyes korosztályok meghatározása nem egységes, mert a vélemények megoszlanak arról, mettől meddig tart egy bizonyos szakasz. Továbbá átfedések is kialakulhatnak, ugyanis a változások többnyire a technika fejlődésével hozhatók összefüggésbe, ami területenként és közegenként eltérő lehet. Ráadásul bizonyos régiónként más nevet is kaphatnak. 

Forrás: Canva

Általánosságban azonban elmondható, hogy a generációk 15 vagy 20 évenként követik egymást.

Veteránok: itthon 1920–1939; nyugaton 1928–1945
Baby boomerek: itthon 1940–1959; nyugaton 1946–1964
X generáció: itthon 1960–1983; nyugaton 1965–1980
Y generáció / Millenials: itthon 1984–1994; nyugaton 1981–1996
Z generáció: itthon 1995–2009; nyugaton 1997–2012
Alfa generáció: itthon 2010-től; nyugaton korai 2010-es évektől kb 2025-ig

X-Y-Z, na BUMM! – generációs kommunikáció a munkahelyen

Ezzel a címmel tartott előadást Steigervald Krisztián, generációs szakértő a Pécsi Tudományegyetemen. Az erről készített videóban elárulta, hogy sokan a generációt az életkorhoz kötik, közben semmi közük nincs egymáshoz. Nem az életkorbeli különbség az eltérés forrása, hanem olyan tapasztalatok, élménygyűjtemények, amelyek ahhoz kötődnek, hogy mikor élted a gyerekkorodat. Ugyanis az életünk első hét éve határozza meg a képességeinket, és ezekben a képességekben az eltérés, ami a generációs különbséget okozza. Ezek az eltérések érinthetik a fókuszálás, kommunikálás és tanulási képességet, a rövid és hosszú távú memóriát, de megjelenhet a motivációban vagy a tanult képességekben is.

Steigervald Krisztián szerint főleg az idősebb generációknak kéne megérteni, hogyan is tanulnak, gondolkodnak a 21. században született és szocializálódott emberek. Azonban az is szükséges, hogy a fiatalok is megértsék, hogy miben mások a XX. század szülöttei, így egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb kommunikáció alakulhat ki közöttük. Erről részletesebben Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? című könyvében is olvashatsz.

Címkék: generáció   komunikáció   munka   Pécsi Tudományegyetem   PTE   videó