Uni

Európai Uniós utazási lehetőségek fiataloknak, amiket kár kihagyni

Sófalvi Márton | 2022-11-12
Itt az ideje, hogy teljes mértékben kihasználd, hogy Magyarország az Európai Unió tagja! Az EU több érdekes és izgalmas lehetőséget is kínál a fiataloknak, összeszedtünk párat a teljesség igénye nélkül.

A jól ismert Erasmus+ ösztöndíjat nem kell bemutatnunk, hiszen talán az a legismertebb programja az EU-nak, de ezen kívül élhetsz más, sokszor izgalmasabb lehetőségekkel is!

DiscoverEU: Ingyen utazás 18 éveseknek

Életed nagy kalandja, feltéve, hogy a szüleid elengednek! A DiscoverEU egy pályázható program, aminek a keretében az épp 18 éves európai fiatalok pályázhatnak nemzetközi vonatbérletekre. A pályázatukban foglalt időszakon belül ingyen utazhatnak, bizonyos feltételeknek megfelelően. Utóbbiak változatosak, ugyanis rugalmas és lefixált útvonaltervekre is benyújthatod a pályázatodat.

Valószínűleg a „gap year” intézménye ihlette ezt a programot, amely során a frissen végzett középiskolások nem kezdik el egyből a felsőoktatást. Kihagynak akár egy évet is, hogy felfedezzék a világot és önmagukat. Itthon, valószínűleg már te is tapasztaltad, hogy ez nem olyan népszerű szokás, de itt az ideje megtörni ezt! Főleg úgy, hogy ebben az esetben az utazás ingyen van.

Sajnos az nem garantált, hogy ha több barátoddal jelentkezel, akkor mindegyikőtök sikeres lesz, de érdemes megpróbálni. Az idei pályázati időszak októberben lezárult, de jövő tavasszal érdemes figyelni az Európai Unió fiataloknak szóló oldalát, hogy mikor indul újra a jelentkezés.

europai unio utazas unsplash

Forrás: Unsplash

Eurail Youth Pass: Kedvezményes utazás 27 év alatt

Ez nem az EU programja, de az Eurail Youth Pass a fentiekhez hasonló lehetőséget nyújtja a 18 évesnél idősebbeknek, igaz nem ingyen. A bérlet lényege, hogy adott időszakon belül előre meghatározott mennyiséget utazhatsz. Például 5 napot egy hónapban, ez Európa országai között, vagy akár egy országon belül, a döntés a tied. Anatóliától az Ibériai-félszigetek legnyugatibb csücskéig szinte bárhova elvonatozhatsz!

Ennyi idősen már kevésbé ijesztő egy ekkora utazás gondolata, és itt garantált, hogy kedvezményes áron el tudnak kísérni a barátaid is. Már lehet a szülők áldását se kell kérned, hiszen – jó eséllyel – már benőtt a fejed lágya, és nyugodt szívvel engednek el, vagy már rég nem is laksz otthon.

Akkor se csüggedj, ha lassan betöltöd a 28-at, mert elég az is, ha az első utazásod alkalmával még 27 éves vagy, utána boldogan ünnepelheted a születésnapodat!

European Solidarity Corps: Önkénteskedés, akár az EU-n kívül is

Az önkénteskedés az Erasmus+ ösztöndíj keretein kívülre esik, de ne hidd azt, hogy az Európai Unió nem ad rá lehetőséget. A folyamatosan frissülő listájukat böngészve könnyen találhatsz hozzád illő szervezeteket, ahol próbára teheted a tudásod, és akár segíthetsz is másokon.

Persze az önkénteskedés nem játék és mese, a most említett lehetőségek közül ez szól legkevésbé a szórakozásról. Viszont akár a Karib-tengerre is eljuthatsz így, olyan szervezeteken keresztül, akiket az Európai Unió is elismer. Ez nagy valószínűséggel kizárja, hogy kellemetlen meglepetések érjenek, vagy kétes hátterű alapítványok kihasználjanak.

Tartsd nyitva a szemed!

Ha a fentiek egyike sem nyerte el a tetszésed, akkor is ajánljuk, hogy néha nézz rá az Európai Unió oldalára, esetleg iratkozz fel egy hírlevélre, ugyanis bármikor bejelenthetnek egy olyan programot, ami felkelti az érdeklődésedet.

Címkék: élmény   Európa   Európai Unió   kaland   önkéntes   utazás   vonat