Tudástár

Elindult az európai kvantumszámítógép építése – A BME is részt vesz benne

UNIside | 2023-03-08
Az 1000 qubites európai kvantumszámítógép felépítésében a BME természettudományi kara többek között a gép működéséhez szükséges programokat fejleszti. A Műegyetem uniós forrásból mintegy 100 millió forintot fordíthat a kutatási tevékenységre.

Március 1-jén indult az OpenSuperQPlus (Open Superconducting Quantum Computers) elnevezésű projekt. Ennek keretében 10 európai ország 28 kutatópartnerét egyesítik egy 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztésében.

A magyar tudományos intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi KaraWigner Fizikai Kutatóközponttal együttműködve nyújt kutató elméleti támogatást a program alatt.

A BME a kvantumos hibajavítás megvalósítási módjai és hibatűrő számítások mellett a kvantumszámítógép működéséhez szükséges programokat is fejleszti.

A Műegyetem részéről az intézmény Természettudományi Kara Elméleti Fizika Tanszékének szakemberei, Asbóth János Károly és Pályi András egyetemi docensek vezetik a kutatásokat – olvasható a BME közleményében.

 

Miről szól az OpenSuperQplus projekt?

Az OpenSuperQPlus az OpenSuperQ projekt folytatása. Így március elsejétől a közös munkába kapcsolódik – Magyarország mellett – Franciaország, Hollandia, Finnország, Németország, Svédország és a kvantumkutatással foglalkozó több startup is.

A projekt hétéves együttműködésben számít a kutatói csapatok munkájára. Ennek várható eredménye egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógépes rendszer kifejlesztése.

A konzorcium a projekt első fázisában, a következő 3,5 évben, több hardver- és szoftverértékelő rendszert és először egy 100 kvantumbites kvantumszámítógépet hoz létre a speciális alkalmazások működtetéséhez.

Hétéves projekt vezethet el az 1000 kvantumbites kvantumszámítógépes rendszerhez. (Fotó: 123rf)

A projekt második fázisa ezek alapján foglalkozik majd az 1000 qubites kvantumszámítógépes rendszer kritikus komponenseivel és a továbbfejlesztés technológiai irányvonalainak meghatározásával.

A fejlesztés a vegyipar, az anyagtudomány, az optimalizálási kihívások és a gépi tanulásban történő kvantumszimuláció területein hozhat nagy horderejű változásokat a jövőben.

 

100 millió forintos forrás a BME kutatására

Az OpenSuperQPlus projekt működését az Európai Unió a Horizon Europe keretprogram tematikus alapjából 20 millió euróval támogatja. A BME Természettudományi Kara a projekt első fázisának időszakára 274 ezer euró, azaz mintegy 100 millió forintos támogatásban részesül. Ezt az összeget tudományos kutatási tevékenységére fordíthatja majd.

A projekt keretében végzett kutatások szervesen kapcsolódnak a BME intenzív kvantumtechnológiai kutatásaihoz, melyek elsősorban a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratóriumban folynak. A kutatók ennek keretében fejlesztenek:

  • új típusú hibrid kvantumbit-architektúrákat,
  • kvantumkommunikációs rendszereket és ezekhez szükséges komponenseket,
  • sőt kvantum-algoritmusokat és protokollokat.

A kvantumtechnológia jelen lesz a BME új képzésében is

A kvantumtechnológia megjelenik az oktatási tevékenységben is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a BME idén ősszel, hazánkban elsőként fizikus-mérnök képzést indít. Ennek keretében a hazai és külföldi hallgatók a kvantumtechnológiai, illetve nanotechnológiai kutatás-fejlesztéshez szükséges tudást sajátíthatják el.

Arról is írtunk korábban, hogy január közepén üzembe helyezték Magyarország legerősebb szuperszámítógépét, amit Komondor névre kereszteltek el. A berendezést a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték el.