Uni

Félmillió forintos díjat lehet nyerni EU-ról szóló dolgozattal

Tar Gábor | 2022-11-21
Idén is kiírták a „Magyarország és a közép-európai térség az EU-ban, az EU a világban” című pályázatot egyetemisták, főiskolások számára. A pályázóknak egy adott uniós szakpolitikát, vagy az EU és a tagállamok kapcsolatát vizsgáló tanulmányt kell írniuk.

Március 20-ig lehet benyújtani a dolgozatokat az Országgyűlés elnöke, az igazságügyi miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője által kiírt pályázatban.

A napokban megjelent kiírás szerint a legfeljebb 80 ezer leütés terjedelmű dolgozatok témáját 13 témakör közül lehet kiválasztani. Ezek:

 1. Egy szabadonválasztott uniós politika szabályainak értékelése (pl. a 2021–2027 közötti többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap összefüggései, a Közös Agrárpolitika reformja).
 2. Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.
 3. Az EU reformjának lehetséges irányai (föderális Európa vs. erős tagállamokra épülő EU); tagállami és uniós intézményi álláspontok.
 4. Az EU alapértékei és védelmük: hatásköri, eljárási és hatékonysági szempontok.
 5. Magyarország 2024. második félévi EU Tanácsa elnöksége.
 6. Energiaválság Európában – okok és lehetséges megoldások.
 7. Az EU válasza az új globális kihívásokra (pl. migráció, klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, kiber és hibrid fenyegetések).
 8. Az EU stratégiai autonómiájának kérdései (pl. az európai védelmi unió szükségessége és kilátásai, a közös európai hadsereg felállításának lehetőségei).
 9. Európa Kulturális Fővárosa program (pl. Veszprém-Balaton 2023 program).
 10. Az uniós bővítéspolitika új fejleményei (pl. Ukrajna és Moldova EU-tagjelölti státusza).
 11. A Visegrádi Négyek és a regionális együttműködés aktuális lehetőségei.
 12. Az uniós csatlakozás társadalmi vonatkozásai, különös tekintettel a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére.
 13. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az EU-ban (különös tekintettel az identitás kérdésére Európában, vagy az őshonos közösségekhez kapcsolódó polgári kezdeményezésekre).

A dolgozatok készítői 13 témakör közül választhatnak (Fotó: 123rf)

A pályázatra a hazai felsőoktatási intézmények, vagy a szomszédos országok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb hallgatói jelentkezhetnek.

A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság fogja értékelni. A díjazott pályaművek az alábbi pénzjutalomban részesülnek (a díjakat adó és tb-járulék terheli):

 • I. helyezett: 500 000 Ft
 • II. helyezett: 400 000 Ft
 • III. helyezett: 300 000 Ft
 • két különdíj: egyenként 200 000 Ft 

A pályázat részletes formai követelményeit a pályázati kiírásban olvashatjátok. A pályaműveket az alábbi email címre várják:

Címkék: dolgozat   egyetem   EU   pályázat