Free

Kiadós ebédötletek, ha összébb kell húzni a nadrágszíjat

Buzás Boglárka | 2022-11-26
Bizony nincs egyszerű dolga az embernek, ha a családjától távol, adott esetben munka és tanulás mellett kell megoldania az étkezését. Ha pedig mindehhez még hozzávesszük az emelkedő árakat és az átlagos egyetemista költségvetését, egyenesen emelt szintű matekpéldába illő helyzet tárul elénk…

Mindig zseniálisnak találtam, ahogy a magyar nyelv szólásainak és közmondásainak nagy hányada az étkezés és a különböző ételek – vagy éppen hiányuk – témakörét öleli fel. Szeretjük a hasunkat, na! Témánk tekintetében pedig kifejezetten előnyösnek tűnik az a tény is, hogy elődeink is gyakorta szembesültek nehéz időszakokkal. Enni márpedig akkor is kellett, amikor „több nap volt, mint kolbász”. Az alábbiakban néhány olyan magyaros ebédötletet mutatunk, melyek laktatóak, egyszerűek, és a szoctámod utalása előtt két héttel sem jelentenek őrületes kiadást.

 

  • Krumplis tészta (lánykori nevén grenadírmars)

Alig kell hozzá valami: krumpli, fodros kockatészta, hagyma, olaj, só, bors és persze az elmaradhatatlan pirospaprika. A tésztát és a krumplit megfőzzük, utóbbit összetörjük. Egy fej apróra vágott hagymát olajon üvegesre párolunk, majd – miután lehúzzuk a lángról – hozzáadunk annyi pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Ezután kevés vizet öntünk bele, és beletesszük a krumplit is, majd jól összeforgatjuk. Ha már viszonylag homogén a krumplis „massza”, a tésztát is hozzákeverjük, és kész is. Óriási előnye, hogy csak a főzőedények és a hűtő nagysága szab határt annak, mekkora adagot készítünk, így akár egész hétre is letudhatjuk a főzőcskézést ezzel a fogással, ha nagyon időszűkében vagyunk. A legjobb savanyú uborkával vagy fokhagymás uborkasalátával. De fejes saláta ecetes lében is feldobhatja az étkezés varázsát.

 

  • Paprikás krumpli 

Szintén végtelenül könnyen elkészíthető és kiadós ebéd lehet, főleg ha egy kis kenyeret is eszel mellé. Ehhez is hagymát kell dinsztelned, majd pirospaprikát szórni rá. Ha karikára vágott kolbászt is szeretnél tenni bele, azt is ennél a pontnál érdemes, hogy picit megpiruljon. Ezután mehet bele a felkockázott krumpli, majd felöntheted vízzel. Fűszerezd ízlés szerint, és főzd addig, míg a krumpli meg nem puhul. Ahány ház, annyi szokás: vannak, akik inkább virslivel készítik, esetleg paradicsomot vagy paprikát is szelnek bele, egyesek pedig tejföllel tálalják. Egy biztos: óriási adagot lehet belőle főzni, és egészen biztosan jóllakat.

 

  • Rakott ételek

Remek és olcsó alternatívát jelenthetnek a rakott ételek is. Konkrét recepttel azért nem szolgálunk, mert annyiféle variáció elképzelhető a rakott krumplitól a rakott kelkáposztán át a rakott chilis babig, hogy lehetetlen volna mindet felsorolni. Kiváló maradékmentő lehetőség is ilyesmit készíteni: a felesleges rizs, bulgur, hús, fonnyadó zöldség valósággal újjászülethet egy tűzálló edényben egymásra rétegezve. A tetejét érdemes tejföllel és/vagy sajttal alaposan beborítani, így semmiképp nem lesz száraz érzete a kész ételnek. Magában is jók, de egy kis kenyérrel teszed teljessé az étkezés élményét. 

Kifizetődő megkedvelni a főzelékeket (Fotó: Flickr.com)

 

  • Főzelékek

A rakottakhoz hasonlóan főzelékfélék terén is számtalan lehetőség közül választhatunk. Amennyiben valamilyen hüvelyesből készítenénk a főzeléket, sokszor jobban megéri szárazon megvenni, ez esetben érdemes főzés előtt áztatni őket. Illetve jól járhatunk még a mirelit áru vásárlásával is – egyszóval fontos, hogy nyitva tartsuk a szemünket vásárlás közben. Az egészségünk érdekében fontos lehet mérlegelni azt is, milyen sűrítési eljárást választunk (rántás, magával sűrítés, habarás), illetve milyen feltéttel, „kísérővel” fogyasztjuk a jól megérdemelt ebédet.

Címkék: ebéd   ebédötlet   étkezés   főzés   tippek