Példakép

Az alap az értékrend, amire lehet építeni – beszélgetés Biró Ferenccel, az Integritás Hatóság elnökével

Halaska Gábor | 2023-03-09
„Bárki is képviseli Magyarországot, amikor azt mondja, hogy ez egy transzparens, tiszta ország, akkor ne legyen senki a közönségben, aki felhúzza a szemöldökét” – a szak-ma.hu portál készített interjút Biró Ferenccel, az Integritás Hatóság elnökével, amelyből most a legérdekesebb részeket emeljük ki.

Korábbi tapasztalatait hogyan tudja kamatoztatni az Integritás Hatóság élén?

Szakember vagyok. Húsz éve foglalkozom részben közbeszerzésekhez kapcsolódó vizsgálatokkal. Másrészt azzal, hogyan lehet vállalati rendszereket átláthatóvá, tisztává, ellenőrizhetővé tenni, és hogyan lehet kiszűrni a visszaéléseket. Ez az új pozíciómban maximálisan használható.

Különbség leginkább a társadalmi hatásban van. Arra kaptam, kaptunk felhatalmazást, hogy az EU-s támogatások minden eurócentje a magyar emberek érdekében, és hatékonyan legyen befektetve. Ebben a hatóságnak döntő szerepe lehet, hiszen mi rendszert építünk és modelleket állítunk fel, amelyek a szakemberek tudásával együtt rendszerszinten is tudnak hatni.
Nekem személy szerint fontos az is, hogy társadalmi edukációt folytathassunk. Abban bízom tehát, hogy az Integritás Hatóság az én vezetésemmel képes lesz érdemi kultúraváltást is elősegíteni.

Hogy néz ki az Integritás Hatóság szervezete?

Az Integritás Hatóság egy elit alakulat lesz. Felkészült vezetőkkel, tapasztalt és elszánt munkatársakkal, akik mindannyian ugyanazt a célt látják maguk előtt – a tisztább közéletet. A legjobb emberekre van szükségünk, akiket meg is kell fizetnünk a szaktudásukért. Az Európai Bizottság külön kérése volt, hogy ne csak a közigazgatási besorolás szerint fizethessünk. Alapvetően egy gyorsan reagálni tudó, rugalmasan működő hatóságot szeretnék, nagyjából 100-120 fővel. 2023 első negyedévének végére igyekszünk teljes létszámmal felállni.
A szakmai kiválóság mellett az elkötelezettség, a helyes értékrend is fontos. A vezetőket is ez alapján választottam ki: karrierjük csúcsán lévő, feddhetetlen kollégákat kerestem, akik csapatjátékosok, és hajlandók a hazájukért akár személyes áldozatot is hozni, ha a szükség úgy hozná. Fontos, hogy mindenki magáénak érezze azt az ügyet, amiért a hatóság harcol. Ha ez mind megvan a csapatban, akkor könnyű rugalmasan együtt dolgozni. De mindennek az értékrend az alapja, arra lehet építeni.

Mit jelent az, hogy az IH autonóm szerv?

Az autonómia nagyon fontos kérdés. Elsősorban azt jelenti, hogy a hatóság függetlenül tud működni, azaz senki nem szól bele a dolgába. Két irányba tartozunk ennek érdekében felelősséggel. Egyrészt a magyar Országgyűlésnek, másrészt – éppen a függetlenségünk minél egyértelműbb garantálása érdekében – az Európai Bizottságnak. Éves jelentésünket is mindkét irányba el kell küldenünk. Most az első számú kötelessége a hatóságnak az lesz, hogy azoknak az EU-s pénzeknek, amelyek most rendelkezésre állnak majd, minden egyes eurócentje célhoz kötötten és szabályosan legyen elköltve.

Milyen célokat fogalmaztak meg az első évre?

Általános cél, hogy tevékenységünk eredményeképpen ne utólag fussunk rosszul elköltött, illetéktelen zsebekbe kerülő pénzek után. Inkább idejekorán, már a beszerzések és a támogatási programok kiírását követően, közvetlenül is be tudjunk avatkozni. Ez már megelőzésként is felfogható. Átlátható, világos kommunikációra készülünk a közvélemény felé is.

Mik a távolabbi célkitűzéseik?

Mi vagyunk talán az egyetlen olyan hatóság, amely azon dolgozik, hogy végül ne legyen már dolga, és megszűnhessen. De a realitásoknál maradva: részben egy a digitális lehetőségeket maximálisan kihasználó, aktív és proaktív hatóság működtetése a távlati cél.
Részben egy edukációs értelemben is működő szervezetet építünk, amely segít megértetni minden szereplővel – minden egyes állampolgárral –, hogy a korrupció rossz. Mindenkinek csak kárt okoz, és ha az egyes emberek nemet mondanak rá, akkor végül – ha nem is fog teljesen megszűnni, de – érdemben visszaszorul.

Célként, személyes célként – ha tetszik álomként vagy aspirációként – azt fogalmaztam meg, hogy hat év múlva, amikor lejár a mandátumom, másképp nézzenek Magyarországra. Bárki is képviseli Magyarországot, amikor azt mondja, hogy ez egy transzparens, tiszta ország, akkor ne legyen senki a közönségben, aki felhúzza a szemöldökét.

Az interjút teljes terjedelmében a szak-ma.hu portálon találja meg.

NÉVJEGY

Nős, két gyermek édesapja
1998-ban diplomázott az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán
1998-tól 2004-ig a KPMG-nél volt könyvvizsgálati munkatárs, először Magyarországon, majd Németországban (Frankfurt am Main)
2004-től 2006-ig az Avery Dennison Corporationnál belső ellenőrként dolgozott ( EMEA & US területen)
2006–2007 között a Brystol Myers Squibbnél volt compliance officer
2007–2020-ig az EY-nél dolgozott, 2012- től cégtárs
2020-tól 2022-ig a PwC CEE régiójának cégtársa
2022 novembertől az Integritás Hatóság elnöke

UNI 2023

Szavazás