Uni

Erős hivatástudattal könnyű

UNIside | 2022-09-20
Aki már gyerekkorában is a katonai táborokat járja, annak később nem nehéz eldöntenie, hol tanuljon tovább. A 22 éves Ádám Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai vezető szakos negyedéves hallgatója pont ebben a cipőben járt.

Ez az interjú az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

 

Mi alapján döntöttél az érettségi előtt, hogy merre tanulj tovább?

Már gyerekkorom óta nagy elhivatottságot éreztem a katonai pálya iránt, amely az idő előrehaladtával cseppet sem változott. Több, a Honvédelmi Minisztérium által szervezett katonai gyerektáborban voltam, ahol megismerkedhettem a napirend szerinti élettel és más hasonló, a katonai életformából származó sajátossággal. Ezen tapasztalataim tovább erősítették a hivatástudatomat. Mivel a középiskolát jeles bizonyítványokkal végeztem el Hatvanban, így egyértelművé vált, hogy a felsőoktatásban szeretném folytatni a tanulmányaimat. A képzési terület specialitása miatt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre adtam be a felvételi kérelmemet.

 

Tervezel-e továbbtanulni mesterképzésen, szakirányú továbbképzésen?

A katonai mesterképzésre való jelentkezés egyik alapkövetelménye bizonyos rendfokozat és szolgálati idő megléte, amely nekem pályakezdő katonatisztként nem lesz meg. Ha ezeket megszerzem, akkor viszont feltett szándékom egy katonai mesterképzési szak elvégzése, valamint a távoli jövőben a doktori cím megszerzése. Emellett érdekelnek más tudományterületek is, amelyeket szívesen tanulnék, és amelyek segítenék a katonai pályafutásomat, az előmenetelemet. Ilyenek a mérnöki vagy a jogtudományok.

 

Mi a legnehezebb számodra az egyetemen és miért?

A katonai képzésformánkból adódó kettős jogállás, mivel egyrészt az NKE egyetemi polgárai, másrészt a MH Ludovika Zászlóalj állományába tartozó katonák is vagyunk, így a tanórai készülés és a számonkérések mellett katonai kötelmi feladatok is színesítik napjainkat.

 

Sportolsz? 

Közel nyolc éve versenyszerűen thai bokszolok, előtte sok évig fociztam. Alapvető elvárás velünk szemben a jó fizikum és a fizikai terhelhetőség, így a mindennapos testnevelés-foglalkozások mellett jó néhány sportág űzésére van lehetőségünk. Az egyetemen eltöltött éveim során kipróbáltam többek között a szambót és a kardvívást is.