Uni

Itt vannak az idei érettségi vizsgák követelményei és nyilvános anyagai

Magyar Krisztina | 2023-01-30
Az érettségi új követelményei fokozatosan épülnek be a szabályozásba. A 2024-es tavaszi vizsgaidőszaktól már mindenkire az új vizsgakövetelmények lesznek érvényesek. Emellett nyilvánosságra hozták az idei kétszintű érettségi vizsgatárgyaival kapcsolatos információkat is. Mutatjuk a részleteket!

Az idei érettségiket (az őszi vizsgaidőszakkal bezárólag) még a korábbi vizsgakövetelmények szerint kell teljesítenie a vizsgázóknak. Ez alól kivételt képeznek azok, akik a 2020-as módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat) szerint kezdték meg tanulmányaikat és 2024-ben, vagy később tennék le vizsgáikat. Ők 2023 őszéig az új vizsgakövetelmények szerint érettségizhetnek (előrehozott, szintemelő vagy pótló vizsga esetében).

 

A vizsgakövetelmények ütemezése

Az Oktatási Hivatal által közzétett közlemény szerint 2022-ben és 2023-ban az új vizsgakövetelményeket az alábbiak szerint ütemezik:

  • A módosítás előtti Nat szerint tanulóknak a korábbi rendeletben szabályozott követelmények alapján kell érettségi vizsgát tenniük.
  • Azok a tanulók, aki már a módosított Nat szerint kezdték meg tanulmányaikat, ők az előrehozott, illetve az azt követő szintemelő, vagy pótló vizsgái ezekben az időszakokban már a vizsgaszabályzat 3. mellékleteként bevezetett új általános követelmények és az ezekhez kapcsolódó új részletes követelmények szerint vizsgáznak majd.

Informatika tárgyból a 2023 október-novemberi vizsgaidőszakban lehet utoljára érettségizni (Fotó: 123rf)

A 2022 október-novembertől 2023 október novemberéig tartó vizsgaidőszakban a következő követelmények érvényesek:

  • Az érettségi bizonyítvánnyal rendelkezőknek és érettségi bizonyítvánnyal nem rendelkező, tanulói jogviszonyban nem lévő személyek esetében a korábbi rendeletben szabályozott követelmények szerint kell vizsgát tenniük.
  • Azok a középiskolások, akik a 2012-es Nat szerint tanulnak, szintén a korábbi rendelet alapján érettségizhetnek.
  • Azok a középiskolások, akik a 2020-ban bevezetett, módosított Nat szerint tanulnak: előrehozott, szintemelő, pótló vizsgát tehetnek, ha azt az intézmény pedagógiai programja számukra ezt lehetővé teszi.
  • Előrehozott, szintemelő, pótló vizsgát tehetnek olyan vizsgatárgyból is, amely a (100/1997. VI. 13.) Korm. rendelet 3. számú mellékletében nem szerepel akkor, ha azt az intézmény pedagógiai programja számukra kifejezetten lehetővé teszi (pl. informatika). 

A 2023 május-júniusi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagai részletes vizsgakövetelményekkel és leírásokkal, tantárgyakra bontva megtalálhatók az OH honlapján. 

 

2024-től változik az érettségi és a felvételi is

Informatika tárgyból a 2023 október-novemberi vizsgaidőszakban lehet utoljára érettségizni, ezt követően a vizsgatárgy megszűnik, azaz javító vagy pótló vizsga letételére sem lesz lehetőség. (Még akkor sem, ha a vizsgázót javító vagy pótló vizsgára utasították.)

Digitális kultúra vizsgatárgyból viszont a 2024 előtti vizsgaidőszakokban csak azok a tanulók vizsgázhatnak, akik a 2020-ban bevezetett, módosított Nat szerint kezdték meg tanulmányaikat, és 2024-ben vagy később tennék le a rendes érettségi vizsgákat, de előrehozott, illetve azt követően szintemelő, vagy pótló vizsgát szeretnének tenni.

2024. január 1-je után már kizárólag az új, részletesebb vizsgaszabályzat és követelmények alapján lehet majd érettségit tenni. (Kivéve az ágazati, ágazaton belüli specializációs vizsgáknak egy szűk köre.) Az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyakból legkésőbb a 2024–2025. tanév őszi vizsgaidőszakában lehet érettségi vizsgát tenni.

 

Változás a pontszámításban

A felvételi pontszámítás 2023-tól részlegesen, 2024-től teljesen megváltozik, erről korábbi cikkünkben írtunk. A pályaválasztás komoly döntés, de nem minden tanuló tudja pontosan érettségi előtt, hogy milyen szakra szeretne menni: nekik segítség lehet, ha elmennek az egyetemek kínálta nyílt napokra

Címkék: érettségi 2023   felvételi   szabályzat   vizsga