Uni

Így változik a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga

Magyar Krisztina | 2023-01-29
Tudtad, hogy felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával akár emelt szintű érettségi is kiváltható? Mutatjuk, milyen feltételek szükségesek hozzá.

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát (FFSZV) a felvételi eljárás részeként a felsőoktatási intézmények szervezik. A vizsgára jelentkezés feltételeit az Oktatási Hivatal (OH) ellenőrzi. A felvételi eljárás során csak közismereti vizsgatárgyból, legfeljebb három felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára lehet jelentkezni.

 

Egy érettségi tárgyból letett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát minden jelentkezésnél (és később a pótfelvételinél is) figyelembe veszik, ahol az adott emelt szintű érettségi vizsgatárgyat megkövetelik a felvételinél. Amennyiben olyan tárgyból tett vizsgát, amiből érettségi pontot lehet számítani, akkor az 50 többletpontot is megkapja a felvételiző. 

 

Ki élhet ezzel a lehetőséggel?

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára bizonyos feltételek mellett lehet jelentkezni. Emelt szintű érettségi vizsgakövetelményt teljesíthet a felvételiző, ha legalább megfelelt, vagyis 45 százalékos eredményű felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tesz és az adott közismereti vizsgatárgyból rendelkezik:

  • a kétszintű érettségi vizsga bevezetése előtt szerzett magyar érettségi bizonyítványában vizsgaeredménnyel;
  • vagy valamely külföldi EGT tagállam érettségi bizonyítványában vizsgaeredménnyel, illetve Ukrajnában vagy Szerbiában teljesített érettségi vizsgaeredménnyel;
  • vagy nemzetközi érettségi bizonyítvánnyal (Diploma of the International Baccalaureate);
  • vagy az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1994. június 21-én aláírt Egyezmény kihirdetéséről szóló 322/2004. (XII. 6.) Korm. rendeletben meghatározott Európai érettségi bizonyítványában vizsgaeredménnyel.

Fontos, hogy az érettségi pontok számításánál nem az FFSZV százalékos eredményét veszik majd figyelembe. A bizonyítványban található, FFSZV vizsgatárgyának megfelelő középszintű érettségi százalékos vizsgaeredmény számít!

Amennyiben olyan tárgyból tett vizsgát, amiből érettségi pontot lehet számítani, akkor az 50 többletpontot is megkapja a felvételiző. (Fotó: 123rf)

Ki nem vehet részt FFSZV vizsgán?

Azok, akiknek az érettségi bizonyítványa nem tartalmazza a pontszámításhoz szükséges vizsgatárgyat, nem vehetnek részt abból a tárgyból FFSZV vizsgán. Továbbá azok a felvételizők sem, akik 2005-ben és azután érettségiztek a kétszintű magyar vizsgarendszerben. Függetlenül attól, hogy milyen érettségi vizsgatárgyak szerepelnek a bizonyítványában. 

 

Hogyan?

Az FFSZV vizsgákra az E-felvételi felületén, az „érettségi eredmények” menüpontban kell jelentkezni. Ugyanúgy február 15-éig, mint az egyetemi felvételikre. Fontos, hogy ezt követően már csak írásban, április 30-áig lehet leadni a jelentkezési szándékot a email címen. 

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát az adott közismereti érettségi vizsgatárgyakból egy napon bonyolítják le valamennyi érintett egyetemen. A vizsgát csak egyszer, a jelentkezéskor meghatározott elbírálási sorrendben előbb szereplő felsőoktatási intézményben kell letenni. 

 

Mikor?

A vizsgát a jelentkező kizárólag abban a felsőoktatási intézményben és abban az időpontban teheti le, ami a vizsgabehívóban szerepel, pótlásra és időpont, illetve helyszín módosításra nincs lehetőség. A behívót az egyetemek küldik meg, amely minden részletes információt tartalmaz majd. Az FFSZV vizsgák díjmentesek, a vizsgák várhatóan július első hetében lesznek. 

Fontos, hogy a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga nem eredményez az adott vizsgatárgyból emelt szintű érettségi eredményről szóló bármilyen igazolást vagy tanúsítványt.