Uni

Erasmus-ügy: nincsenek már a kuratóriumokban miniszterek

UNIside | 2023-02-10
Lemondtak az alapítványi formában működő egyetemek kuratóriumi tagságáról a miniszterek – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az Erasmus-ügy kapcsán azt is közölte: ha kell, a kormány azon is kész módosítani, hogy a kuratóriumi tagok megbízatása ne élethosszig, hanem meghatározott ideig tartson.

A kormány szerdai ülésének végén Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor miniszterek bejelentést tettek. Közölték: február 15-től nem folytatják tevékenységüket az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta el a Kormányinfón az Erasmus-ügy kapcsán.

Meghatározott ideig szólhat a kuratóriumi tagság

A tárcavezető az MTI beszámolója szerint azt is közölte: „azt várjuk továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így”. Tehát várhatóan távoznak a kuratóriumokból az államtitkárok, helyettes államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, miniszteri biztosok, kormánybiztosok is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2023. február 9-én. (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Gulyás Gergely azt mondta: szeretnének mielőbbi megállapodásra jutni Brüsszellel az Erasmus-ügyben. Ezzel kapcsolatban kiemelte: nincs akadálya annak, hogy tovább változtassanak a kuratóriumok összeférhetetlenségi szabályain. Leszögezte: ha kell, a kormány azon is kész módosítani, hogy a kuratóriumi tagok megbízatása ne élethosszig, hanem meghatározott ideig tartson.

Erasmus-ügy: 21 egyetem érintett

Január elején derült ki, hogy az EU miniszteri tanácsának decemberi döntése komoly hátrányba hozhatja a magyarországi alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményeket. A döntés értelmében az érintett egyetemek nem kaphatnak friss támogatásokat az EU által finanszírozott Erasmus+ oktatási csere-, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból. 

Az egyik uniós kifogás az alapítványi fenntartású egyetemekkel kapcsolatban az volt, hogy az érintett 21 intézmény csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól. Korábban ezzel kapcsolatban az Erasmus-ügyben Brüsszellel tárgyaló Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt közölte, hogy ezt a kérdést megfelelő szabályozással meg lehet oldani. „Két nem túl bonyolult jogszabály-módosításról van szó. Ezeket márciusban az Országgyűlés várhatóan elfogadja” – mondta a miniszter.

Az Erasmus+ futó programjait nem érinti az ügy

Pár hete az Európai Bizottság külön közleményt adott ki az ügyben. Ebben leszögezte: amíg a decemberi uniós döntés hatályban marad, az érintett 21 hazai egyetem számára nem ítélhető meg uniós forrás az Erasmus+ vagy a Horizont Európa program keretében, azonban ebben az időszakban továbbra is pályázhatnak az uniós programokra.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig azt közölte: az Erasmus-ügy a jelenleg futó diákcsereprogramokat nem érinti. Az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak.