Uni

Erasmus+ élmények: Lisszabonban jártunk

Sófalvi Márton | 2022-10-23
Az egyetemen töltött éveket nemcsak új barátságokkal, a bulikkal és egyéb sulis programokkal lehet feldobni, hanem külföldön való tanulással is az Erasmus+ segítségével. A portugál fővárosban töltött hat hónapjáról mesélt nekünk Anna, és annyit előrebocsájtunk: egy ilyen felejthetetlen, elképesztő élményre neked is rögtön elkezd majd fájni a fogad!

Lisszabon vitathatatlanul az egyik legvonzóbb dél-európai város Európában, mert egy pezsgő, kulturálisan sokszínű hely, elfogadható árakkal, szuper kultúrával, gyönyörű tengerparttal, remek helyiekkel. Itt élte át élete legjobb félévét az Erasmus+ keretein belül Anna, aki elejétől a végéig elmesélte a legfontosabb és legemlékezetesebb dolgokat.

Így indult Erasmus+ útra

Anna már kiskora óta tudta, hogy szeretne Erasmusszal külföldön tanulni, miután látta azt, hogy nővére milyen véget nem érő örömmel mesélt saját élményeiről.

A jelentkezés nem volt a legegyszerűbb, de nem is lehetetlen. Kellő körültekintéssel és a határidők betartásával nem volt bonyolult összeraknia egy angolul írt motivációs levelet, és a kötelező dokumentumokat megszereznie az egyetemtől. Csak pár hetet kellett várakoznia, és megérkezett a válasz: sikeres jelentkezés a lisszaboni Universidade Catolica Portugues egyetemre.

Legkorábban a kiutazás előtt pár hónappal kellett foglalkoznia a tárgyfelvétellel, itthoni tárgyelfogadtatással és egyéb egyetemi ügyintézésekkel. Azt azonban kihangsúlyozta, hogy jobb már fél évvel korábban nekiállni lakhatást keresni. Hamar elkapkodják a belvárosi olcsó albérleteket. A nyugat-európai országokban magasabb lakbérrel kell számolni, ez igaz Portugáliára is.

A legvalószínűbb, hogy több emberrel fogsz osztozni, akikkel meg kell tanulnod együtt élni. Viszont így rögtön lesz néhány ember, akikre támaszkodhatsz egy idegen városban. Anna a mai napig tartja a kapcsolatot egy ottani holland lakótársával, akivel már megbeszélték, hogy meg fogják látogatni egymást. A nemzetközi kapcsolatok milyen előnyösek, ugye?

erasmus+ lisszabon portugalia unsplash

Forrás: Unsplash

Új kultúra, új egyetem

Az egyetem kezdete előtt pár nappal érdemes kiutazni, hogy az ember megismerje a várost, elintézzen esetleg egy-két dolgot, vagy már rögtön nekilásson a turistáskodásnak. Annának például nagyon fontos volt, hogy a lakástól az egyetemig az utazást betonbiztosra feltérképezze.

Elmondása alapján a visszahúzódóbb emberek közé tartozik, így a nyitónapon egy kis félelemmel vett részt, hisz ez az első alkalom, amikor barátokat lehet szerezni. Szerencsére rögtön barátságos és nyitott fiatalok közé került, akikkel rögtön létrehoztak egy közös chatet. Innentől kezdve mindig volt kivel beszélnie, jegyzeteket elkérni, kirándulást szervezni. Nem is telt el pár hét, de már Portugália déli felén, Lagosban találta magát öt új baráttal. Velük fedezte fel a várost és környékét, a portugál konyhát és természetesen az éjszakai életet.

Az egyetemről azt mondta, hogy olyan volt, ahogy elképzelte. Pálmafák a campuson, rengeteg nemzetközi és érdekes diák, közvetlen és segítőkész tanárok. Az órákon nemcsak az Erasmus+ diákjai, hanem portugálok is voltak, így még érdekesebbek voltak az órákon a beszélgetések. Gyakorlati tárgyai voltak, sok csoportmunkával. Ez egy nagyon jó lehetőség, hogy az ember rugalmasságát és találékonyságát eddze – mondta Anna.

A csoportmunkákban ugyanis kiválóan és kevésbé jól, akcentussal beszélőkkel kell létrehozni egy kreatív, érdekes projektet, amibe mindenkinek egyenlő energiát kell belefektetni. Emellett azt is elmesélte, hogy ennek a nemzetköziségnek és különböző háttértudásoknak köszönhetően több programot és alkalmazást is megismert, amelyek segítik a tanulásban és a szakmájában egyaránt.

Tanulás és utazás Erasmus+ alatt

Ám nem csak tanulással telt ez a pár hónap! Anna elmondta, hogy a legjobb az egészben, ha ügyesen gazdálkodsz a pénzzel, kitelik az ösztöndíjból, hogy kisebb utazásokat tegyél az országon belül.

A vonatokra és buszokra mindig van diákjegy, szinte bárhova el lehet jutni. Szállás tekintetében picit rugalmasabbnak kell lenni, hiszen ez viheti el a legtöbb pénzt. De Anna megsúgta nekünk, hogy Portugáliában a hostelek (ahol több emberrel kell osztozni a szobákon) általában jó állapotúak. Olcsóak, jól felszereltek, tiszták.

És ugye ott volt az óceán, ami feledhetetlenül szép! Ugyan a víz hőmérséklete egész évben 20 fok alatt van, ennek ellenére sokan fürdenek, szörföznek vagy búvárkodnak. Érdemes kipróbálni a szörfözést, ami az egyik legnépszerűbb sport Portugáliában. Vannak kezdőbarát helyek kisebb hullámokkal, rengeteg szörfiskola, ahol megfelelő felszerelést is adnak a hullámlovagláshoz.

erasmus+ lisszabon osztondij unsplash

Forrás: Unsplash

És végül: beleszeretni Lisszabonba

Anna bizton állítja, Lisszabon az egyik legjobb hely, ahol az ember eltöltheti ezt a pár hónapot. A város tele van külföldi, de ott élő emberekkel, a helyiek roppant barátságosak, és bár nem mindig beszélnek angolul, mutogatással szinte bármit elmagyaráznak.

A városban találhatunk számos történelmi jelentőségű helyet, mely kulturálisan virágzik, sok az angol nyelvű, nemzetközi kiállítás és program. Anna kiemelte, hogy bár a turistaszezon elég leterhelő tud lenni, mindenképp tavasszal utazzon ki, aki szeretne. Nemcsak az időjárás miatt, hanem akkor átélheti helyiként a júniust, ami a bulizásról szól Lisszabonban.

Feldíszített utcák, mindennapos fesztiválok, karnevál várja az embereket, és mindezt folyamatosan az utcán grillezett szardíniaillat kíséri. Ilyenkor még a portugálok is alig dolgoznak.

Ne habozz, jelentkezz!

Reméljük ez a beszámoló segített a döntésedben, ha eddig kételkedtél. Életed egyik legmeghatározóbb és legemlékezetesebb élményét élheted át, ha élsz az Erasmus+ lehetőséggel. Ismeretlen kultúrában próbálhatod ki magad, nemzetközi barátságokra tehetsz szert, ami később jövedelmező tud lenni, ha utazgatásról van szó. Persze nem egymás kihasználása a cél, hanem az, hogy életre szóló emlékeket szerezz, és ezt az Erasmus+ programmal könnyen megteheted.

Címkék: egyetem   erasmus   Lisszabon   Portugália