Uni

Elveszi a nyelvtanárok munkáját a Mesterséges Intelligencia?

UNIside | 2023-07-27
A Chat GPT révén ismertté vált mesterséges intelligencia(MI) használata a nyelvtanulók között már-már általánosnak mondható. De vajon észreveszi azt a nyelvtanár? Hogyan lehet megállapítani egy szövegről, hogy azt az MI segítségével írták? Hogyan segíthet az MI a nyelvtanulásban?

Mire jó a Chat GPT a nyelvtanulásban?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia területén rengeteg újítás történt, főleg a gépek és emberek közötti kommunikáció minőségét illetően. A Chat GPT nyilván csupán az egyik ilyen beszélgetés alapú MI  rendszer a sok közül. Ám látványos kommunikációja révén gyorsan ismertté vált, így mint új generációs oktatási eszköz a nyelvtanulásba is azonnal beépült, hiszen azonnal, személyre szabottan tud kommunikálni másokkal. A valós idejű, folyékony és adekvát válaszadásra azért alkalmas, mert nemcsak a nyelvi struktúrát és jelentésrendszert sajátította el, hanem azoknak helyes értelmezését. Használata közben szinte el lehet felejteni, hogy az ember egy géppel és nem egy hús-vér személlyel beszélget. Mivel sokaknak, akik fejleszteni kívánják a nyelvtudásukat, fel szeretnének készülni egy valós beszédszituációra, azoknak gondot jelenthet alkalmas beszélgetőpartnert találni, így nem csoda, ha a nyelvtanulásban egyre elterjedtebb a Chatbot használata.

A Chat GPT látványos kommunikációja révén gyorsan ismertté vált, így mint új generációs oktatási eszköz a nyelvtanulásba is azonnal beépült. (Fotó:123rf)

Van a nyelvtanároknak félnivalójuk a mesterséges intelligenciát illetően?

Ezért is járták körül a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) konferenciáján az előadók azt a kérdést, hogy a nyelvtanítás milyen válaszokat adhat a megváltozott technológiai, társadalmi és pszichológiai kérdésekre.

Vajon van a nyelvtanároknak félivalójuk? Elveszi a munkájukat a mesterséges intelligencia? Bár elengedhetetlen az új eszközök, applikációk bevonása a nyelvtanításba, de a valós nyelvtudás elérhető kizárólag „gépek” segítségével is? Ezekre a kérdésekre igyekezett reflektálni a konferencia számos angol, német és magyar nyelvű előadáson és workshop-on keresztül.

A Mesterséges Intelligenciával (MI) generált idegen nyelvű szövegek hasznosak és jól használhatók lehetnek sok szituációban, de sosem fogják pótolni az aktív nyelvtudást. (Fotó: 123rf)

A Mesterséges Intelligenciával (MI) generált idegen nyelvű szövegek hasznosak és jól használhatók lehetnek sok szituációban, de sosem fogják pótolni az aktív nyelvtudást, jelentették ki a konferencia előadói, olvashatjuk a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete frissen megjelent közleményében.

Forrás: MTI

A Chat GPT egyik lehetséges konkurenciájáról olvasd el nemrég megjelent cikkünket, és ha érdekelnek a Chat GPT által felvetetett új kérdések, mint például a szerzői jog, arról is találsz nálunk cikket!