Tudástár

Elindult a honvédelem tantárgy próbaoktatása

UNIside | 2023-09-08
Szeptembertől heti egy tanórában elindult a honvédelem tantárgy próbaoktatása hat középiskolában. A képzés lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát olyan ismeretek által, amit a mindennapi életben is hasznosítani tudnak.

A Belügyminisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium közreműködésével kiválasztott intézményekben megkezdett kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást, jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – a tárca közleménye szerint.

Szeptembertől az országban hat intézményben a 9. és a 11. évfolyamban kezdődött meg a honvédelem tantárgy próbaoktatása a szabad órakeret választható tantárgyaként. A szakképzési és a köznevelési intézményekben heti egy tanórában induló kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok általános ismereteik mellett átfogó képet kapjanak a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, a honvédelem rendszeréről, a haderőnemekről és a haditechnikai eszközökről – olvasható az MTI közleményében.

Szeptembertől az országban hat intézményben a 9. és a 11. évfolyamban kezdődött meg a honvédelem tantárgy próbaoktatása a szabad órakeret választható tantárgyaként. (Fotó: 123rf)

A képzés anyagának összeállításakor fontos szempont volt a tárcavezető nyilatkozata alapján, hogy az elméleti anyag mellett gyakorlati ismeretekre is hangsúlyt fektessenek. Így a diákok olyan, a mindennapi életben is hasznosítható tudás birtokába juthatnak, mint az elsősegélynyújtás, a térkép– és tereptani ismeretek, a lőelmélet, valamint hazánk kiemelkedő katonai múltja, az évi 36 órás tananyag elsajátítása során.

A képzésre kiválasztott katona-oktatók egyenruhában jelennek meg a programban részt vevő intézményekben. Felkészítésük része volt a pedagógiai, pszichológiai és szakmódszertani edukáció. A programban részt vevő iskolák újonnan szerkesztett tankönyveket is kapnak a haza védelméhez az állampolgári ismeretekről. 

A képzés anyagának összeállításakor fontos szempont volt, hogy az elméleti anyag mellett gyakorlati ismeretekre is hangsúlyt fektessenek. (Fotó: 123rf)

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a jövő évi felvételin pluszpontot ér az önkéntes katonai szolgálat, ahol azokat a fiatalokat várják, akik nem kerültek be a felsőoktatásba. A program résztvevői nemcsak katonai testnevelésen vesznek részt, hanem ezen túl többek között alaki és harcászati kiképzésen, valamint lövészeten is. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezek a foglalkozások erős tartást és mentalitást adnak a jelentkezőknek, amit a későbbiekben a tanulmányaik során is tudnak hasznosítani. Jellemző az is, hogy a résztvevők a későbbiekben valamelyik katonai szolgálati formát választják; nagyjából 30-40 százaléka a programot teljesítőknek így tett.

Forrás: MTI

Címkék: honvédelem   középiskola   próbaoktatás