Uni

Elindul a pótfelvételi jelentkezés

UNIside | 2023-07-28
Nem úgy alakult a felvételi, ahogy vártad? Elindult a pótfelvételi a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Legkésőbb 2023. augusztus 6-án éjfélig lehet jelentkezni azoknak, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba. A pótfelvételi ponthatárait augusztus végén hirdeti ki az Oktatási Hivatal.

Azoknak, akiket a július 26-án zárult általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt helyre se vettek fel vagy nem jelentkeztek felsőoktatásba, idén közel 50 egyetem és főiskola minden képzési szinten és területen hirdet képzéseket a pótfelvételi eljárás keretében. Idén állami ösztöndíjas képzésekre is lehet jelentkezni agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés és természettudomány képzési területek bizonyos szakjaira.

Elindult a 2023-as pótfelvételi eljárás (Fotó:123rf)

A pótfelvételi eljárásban csakis egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni (ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít) a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben 2023. augusztus 6-án (vasárnap) éjfélig. A jelentkezést ugyanezen időpontig hitelesíteni is szükséges Ügyfélkapun keresztül, olvasható az Oktatási Hivatal közleményében.

Ha alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzések esetében – felvételi vizsgát írnak elő a felsőoktatási intézmények, a pótfelvételi hirdetményében jelzik. Ugyancsak itt közlik a vizsga időpontját, az idő rövidsége miatt nem küldenek külön behívó levelet.

Legkésőbb 2023. augusztus 6-án éjfélig lehet jelentkezni azoknak, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba. (Fotó:123rf)

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések ponthatárait augusztus végén hozza nyilvánosságra az Oktatási Hivatal. A 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban már meghirdetett képzések esetében a pótfelvételi ponthatára nem lehet alacsonyabb a 2023. július 26-án meghatározottnál, szól az Oktatási Hivatal közleménye.

A 2023. évi felsőoktatási pótfelvételiben meghirdetett szakokra vonatkozó információk és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a felvi.hu honlapon olvashatók.