Példakép

Elhunyt Gráf László biokémikus

UNIside | 2023-02-20
81. életévében, 2023. február 17-én hunyt el Gráf László. A Széchényi-díjas biokémikus a Magyar Tudományos Akadémia tagja, továbbá az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa volt.

Korai életszakasza

Gráf László Zalaegerszegen született 1942. június 6-án. 1960-ban érettségizett. Ezt követően 1965-ben szerzett vegyész diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. Ezután három évvel később ugyanebben az intézményben megvédte doktori disszertációját. Később az egyetem gyógyszerkutató intézetében helyezkedett el, mint tudományos munkatárs.

Gráf László azon kevesek egyike volt, akiknek lehetősége adódott ösztöndíjjal külföldi egyetemen kutatni (Fotó: Pixabay)

Külföldön is kutathatott

Gráf László azon kevesek egyike volt, akiknek lehetősége adódott ösztöndíjjal külföldi egyetemen kutatni. A ‘70-es években több éven keresztül a San Franciscó-i Egyetemen és a New York-i Egyetemen egyaránt tevékenykedett vendégprofesszorként és kutatóként.

 

Mindig is az ELTE volt „az igazi otthona”

1975-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem biokémiai osztályának vezetőjévé nevezték ki. 1993-ban az egyetem szerkezeti biokémia doktori programjának vezetője lett. 1998-ban átvette az egyetem Professzori Tanácsának vezetését. A tanszéket 2007-ig vezette.

Fő kutatási területe a természetes peptidek szerkezetének és biológiai funkciójának, valamint egyes proteázok működésének vizsgálata és az úgynevezett fehérjeszobrászat.

 

Milyen díjakban részesült?

Gráf László 1993-ban vált a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, majd 2001-ben rendes taggá választották.

1979-ben Akadémiai Díj kitüntetésben részesült, 1998-ban Széchenyi-díjat kapott a béta-lipotropinnal kapcsolatos alapvető munkásságáért, a béta-endorfin felfedezéséért, szerkezeti és funkcionális sajátosságainak jellemzéséért és egyes proteázok mechanizmusának feltárásában végzett úttörő munkásságáért.

2010-ben elnyerte a Szilárd Leó professzori ösztöndíjat. Az ELTE 2022-ben kitüntette a legmagasabb elismeréssel, az Eötvös Gyűrűvel.