Példakép

Ekler Luca a paraatlétikai világbajnokság sztárja

UNIside | 2023-07-19
Ekler Luca elsöprő győzelmet aratott az paraatlétikai világbajnokságon, amit Párizsban rendeztek meg az elmúlt napokban. Három arany és egy ezüstérmet szerzett kategóriájában; 200 és 400 méteres futásban világcsúccsal, távolugrásban vb-rekorddal nyert, 100 méteren pedig egyéni legjobbját érte el. A válogatott több tagja is kiválóan teljesített.

A parasportolók részére szervezett világeseményt július 8-17. között rendezték meg Párizsban, ahol hazánkat kilenc versenyző képviselte. Több egyéni csúcs és jó helyezés mellett Ekler Luca (TFSE) brillírozott, három arany- és egy ezüstérmet nyert, valamint megszerezte a sportág első paralimpiai kvótáját – a Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye szerint.
A paralimpiai bajnok atléta a hétfői, utolsó versenynapon 400 méteren tovább növelte érmeinek számát. Így 200 és 400 méteren is világbajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul az előbbiben 25.78 míg utóbbiban 59.74 másodperces időeredményével világcsúcsot állított fel. T38-as kategóriában versenyző Luca távolugrásban megvédte vb-címét, míg 100 méteres síkfutásban a dobogó második fokára állhatott fel.

A verseny végén Ekler Luca elégedett volt azzal, hogy a futószámokban fejlődni tudott, távolugrásban pedig stabil szezont tudhat maga mögött, különösen a 200 méteres síkfutásban elért világcsúcsának örül – szól a közlemény.

Ekler Luca elsöprő győzelmet aratott az paraatlétikai világbajnokságon, amit Párizsban rendeztek meg az elmúlt napokban. (Fotó:123rf)

Luca azt nyilatkozta, hogy óriási eredmény számára, hogy felülmúlta az összes elvárását. Szeretett volna egy versenyt, ami minden téren feszegeti a határait. A 24 éves sportoló tíz évesen kapott stroke-ot, egy évre kerekesszékbe kényszerült, mert lebénult a bal oldala. Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyilatkozatában kiemelte, hogy Luca végtelenül tisztességes, alázatos és őszinte. A versenyzés mellett idegen nyelvi tudással, diplomásan egyetemeken tanítja a fogyatékosok bevonását a sportba.

A magyar paraatléta válogatott többi tagja is kimagasló eredményt ért el, sorban dőltek meg az egyéni csúcsok az eseményen. A rutinos versenyzők és több újonc is debütált a vb-n.
Oroszi Zsuzsanna, a paraatlétika szövetségi kapitány a vb zárásaként pozitívan nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy az előző világeseményekhez képest nőtt a csapat létszáma, az új versenyzők az elvárásokon felül szerepeltek. Ekler Luca kiemelkedik a mezőnyből, teljesítményével sporttörténelmet írt.”

Forrás: MTI
Olvasd el korábbi cikkünket, amelyben megmutatjuk, mennyi többletpont jár a felvételin a sporteredmények után.