Free

Egyetemista leszel ősztől? Ezekkel a kihívásokkal neked is meg kell majd küzdened!

UNIside | 2023-08-25
Vészesen közeledik a szeptember, változni fog az életed. Az új tanév az egyetemista gólyák számára az egyetemi élet kezdetét jelenti. Te is izgulsz, hogy vajon mi vár rád? Összegyűjtöttünk pár dolgot, ami biztosan változni fog az életedben a szemeszter kezdetével.

Távol az otthontól – változni fognak a dolgok

A legtöbben nem abban a városban járnak egyetemre, ahol felnőttek, vagy az addigi életüket töltötték. Ha teljesen idegen számodra a környezet, kezdj el ismerkedni a várossal és a főbb útvonalaiddal (például vonat- vagy buszpályaudvar – albérlet/kollégium – egyetem). Elsőre biztosan furcsa és szokatlan lesz az új helyzet, de ahogy telik az idő, egyre inkább otthon fogod érezni magad.

Önállóság – minden téren – változni tudni kell

Egyetemistaként már senki nem fog a kezedet fogva terelgetni és emlékeztetni, hogy milyen határidős feladataid vannak, mit nem szabad elfelejtened. Ha nem otthon folytatod az életet, gondoskodnod kell a bevásárlásról, az étkezésedről, a kollégiumi vagy albérleti díj fizetéséről, és neked kell megoldanod a felmerülő problémákat is. Ez otthonról kiszakadva elsőre ijesztőnek tűnhet, de hidd el, bele fogsz jönni!

A reggel 8 nem jelenti törvényszerűen a becsengetést egy egyetemista számára

Az egyetemen már te fogsz felelni a saját időbeosztásodért. A tárgyak felvétele az első nagy megpróbáltatások közé tartozik, ugyanis sokszor a gyorsaság (és a szerencse) dönti el, milyen előadásokat sikerül felvenned. Ha összeáll az órarended, látni fogod, hogy lesznek olyan napok, mikor az első órád csak késő délelőtt kezdődik, és az utolsó néha este ér véget, de azon sem kell csodálkoznod, ha hosszabb szünetek telnek el két előadás között.

A január és a június biztosan nem lesznek a kedvenc hónapjaid

Hogy miért? Mert ilyenkor zajlik a két félév egy-egy vizsgaidőszaka, ami sokszor a megfeszített tempóról és az éjjel-nappal tanulásról szól. Elcsépelt dolognak tűnhet, de ne hanyagold el a tanulást a szorgalmi időszakban, így kevesebb dolog fog egyszerre a nyakadba szakadni.

egyetemista élet kihívásai

Az egyetemen már te fogsz felelni a saját időbeosztásodért. (Fotó: Freepik)

Érdemes már előre tervezgetni, milyen sorrendben veszed fel a vizsgákat, mert nem könnyíted meg a saját helyzetedet, ha egy napra kettő is jut belőlük. Ha nem szeretnél magadnak többletkiadásokat, tartsd szem előtt, hogy sok esetben a pótvizsgák díjkötelesek! De, hogy ne csak rossz dolgokat mondjak: Ha jól osztod be az idődet és gyorsan leteszed a vizsgákat, több időd marad lazítani a következő szorgalmi időszak előtt.

Egyetemista lét – van élet az előadásokon túl is

Itt az idő, hogy mindent megismerj! A pezsgő egyetemi élet sok mindent tartogat számodra a tanuláson túl is, tele van lehetőségekkel és izgalmas programokkal, amiket nem érdemes kihagynod. Ha nyitott vagy az ismerkedésre, sok barátra tehetsz szert, izgalmas és érdekes emberekkel találkozhatsz, új hobbikat kereshetsz, megtalálhatod, hogy mi érdekel téged igazán.

Gólyatábor 2023, beilleszkedés az egyetemi létbe

Ha a kezdeti megpróbáltatásokon túl vagy, az első félév a legkönnyebb, hiszen a beilleszkedésről és az egyetemi élet megismeréséről szól, nem kell még komoly kutatásokat végezned, nem nyomaszt még a szakdolgozat megírása. Készülj fel, használd ki a lehetőségeidet és vesd bele magad az új életedbe!