Uni

Segítünk tájékozódni már az első perctől az egyetemen!

UNIside | 2022-09-19
Amikor belépsz az egyetemi világba, számtalan újdonság fogad. Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat, hogy zökkenőmentesen induljon az első félév.

Ezekről nem árt tudnod

Mindegy, hogy milyen szakra mész, elköltözöl-e otthonról vagy sem, az egyetemi élet végtelen tárháza az újdonságoknak. Meglepetések még a felsőbb éveseket is érik, nemhogy a gólyákat. Az intézményi adminisztrációtól kezdve, a kurzusokkal kapcsolatos tudnivalókon át, egészen a társadalmi élettel kapcsolatos információkig, igyekeztünk összegyűjteni egy olyan listát, ami segíthet tájékozódni.

TDK

A tudományos diákköröket felkeresni nem csak akkor jó ötlet, ha szeretnél a szakodon egy területtel alaposabban megismerkedni vagy tudományos dolgozatot írni, hanem barátok szerzésére is jó terep.

 

HÖK

A Hallgatói Önkormányzat a hallgatók képviseleti szerve a felsőoktatásban. Egyetemi és kari szinten is működik. Érdemes már az elején utána nézned, hogy kik alkotják a hallgatói önkormányzatot, és hogy lehet őket elérni. Később évfolyamképviselő-választásra is sor kerül majd, akikhez még könnyebben fordulhatsz, ha kérdésed van.

 

Diákszervezetek

A diákszervezetek a hallgatók olyan tömörülései, amelyeket valamilyen meghatározott cél vagy tevékenység megvalósítására hoztak létre. Ha nem a tudományos munkán keresztül szeretnéd lefoglalni magad, bármilyen számodra szimpatikus diákszervezet jó alkalom az ismerkedésre.

 

Kurzusleírások

Különösen választható tárgyaknál érdemes a Neptunban vagy a tanszék honlapján elérhető anyagokat átböngészni, hogy pontosan tudd, milyen és mekkora tananyagra és számonkérésre számíthatsz az elsőre jól hangzó tárgyból. Így elkerülheted a meglepetéseket.

 

Hírhedt oktatók

Szinte, ahogy belépsz az egyetemre, azonnal megtalálnak majd az egyes oktatókról szóló rémtörténetek. Ezekre jobb, ha nem figyelsz, mert legtöbbször néhány pórul járt hallgató története jár népmeseszerű körutat. Sok aggodalomtól megkímélheted magad, ha egyszerűen felkészülsz, és elmész vizsgázni. Foglalkozz a szaftos sztorikkal, miután megvan az ötös!

 

Barátkozás

Ahogy már fent írtuk, a barátkozásra a legkézenfekvőbb terep a diákkörök és szervezetek. Ha azonban ezeket valamiért kihagyod (nem ajánlott), akkor az órák maradnak, hogy ismerősöket szerezz. Ülj le az első szimpatikus arc mellé, és mutatkozz be! Ne gondold túl, mindenki ugyanúgy új, mint te. Egy remek tipp: ha egy másik gólyával barátkozol, akkor vicces a vak vezet világtalant élménye. Ezzel szemben egy felsőbb éves haverhoz mindig fordulhatsz kérdéssel, minden bizonnyal hasznos tanácsokat tud majd adni.

 

Tanulmányi és vizsgaszabályzat

Az egyetemi éveid legfontosabb dokumentuma, minden jogod és kötelezettséged, az összes szabály ebben van összefoglalva. Egy jó hosszú jogszabályt keress az egyetemi honlapon, ezen vagy hasonló néven. Nem kell bemagolni, de érdemes ismerkedni vele, és kéznél tartani.

Címkék: barátság   diák   diákszervezet   egyetem   egyetemi élet   hök   kurzuslerás   neptun   oktató   szabályok   tdk