Uni

Egyensúly a tanulás és a gyereknevelés között – Családbarát egyetem lett a Semmelweis

UNIside | 2022-12-11
Családbarát címet kapott a Semmelweis Egyetem – olvasható az intézmény honlapján. Az elismerő rangot a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól kapták meg, valamint szakmai együttműködési megállapodást is aláírtak velük. A Semmelweis már a tizenkettedik felsőoktatási intézmény, amely csatlakozik a programhoz.

Az SE 2019-ben indította el a Családbarát Egyetem Programot, amellyel azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb akadály gördüljön a családalapítás elé. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az egyetem régóta elkötelezetten családbarátnak vallja magát, amihez a gyakorlatban is tartják magukat. Számukra ez nem egy távoli kitűzött cél, hanem a mindennapi működésük meghatározója. Az intézmény ezentúl szeretne minden nap többet tenni azért, hogy a Semmelweis hallgatói és dolgozói könnyen megtalálják az egyensúlyt a tanulás, munka és gyereknevelés között. 

 

Családbarát Egyetem Program

Kopp Mária professzor kutatásai szerint a tervezett és a megszületett gyermekek száma közötti különbség a diplomával rendelkező nők körében a legmagasabb, amelynek legfőbb okai a meghosszabbodott tanulmányi idő, a szakmai életút megkezdése és kiépítése, majd

a magánélet és a karrier összeegyeztetésének nehézsége.

Az együttműködés létrejöttével a Semmelweis Egyetem csatlakozott a családbarát egyetemek közé, a Mozgalom eddig a Debreceni Egyetemmel, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Szent István Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, az Esterházy Károly Katolikus Egyetemmel, a Soproni Egyetemmel az Állatorvostudományi Egyetemmel, valamint a Veszprémi Egyetemmel kötött megállapodást.

Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány kuratóriumának alelnöke szerint

a Semmelweis Egyetem a mozgalom bölcsőjének tekinthető, hiszen Kopp Mária szociológus, a mozgalom alapítója itt tanult és kutatott.

Merkely Béla rektor és Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány kuratóriumának alelnöke az együttműködési megállapodás aláírási ünnepségén (Fotó: MTI: Szigetváry Zsolt)

Családbarát kurzusok indulnak

Az elmúlt években a Semmelweis Egyetem és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) között együttműködés alakult ki kutatások, kurzusok, oktatási anyagok és konferenciák formájában. Az intézmény családbarát egyetemmé válásával új oktatási, kutatási és családbarát intézkedések, programok, kurzusok és projektek születnek majd.

 

A világ legjobbjai között a magyar egyetemek

A Times Higher Education (THE) nemrégiben közzétett globális rangsorában idén tizenegy magyar egyetem is helyet kapott. A Semmelweis-t a 201-250. helyre rangsorolták és a THE közel 1800 egyemet rangsoroló listáján előkelő helyen szerepelt az ELTE, a Debreceni Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a BME, a Corvinus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Pannon Egyetem és a Miskolci Egyetem is.