Munka

Egy ember, két hivatás: Győrfi Pál a mentős és szóvivő

Haiman Éva | 2023-01-29
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat arca kivonulós mentősként kezdte a karrierjét, majd miután kipróbálta magát a versenyszférában, szóvivőként tért vissza a szirénák és kék villogók világába.

Győrfi Pál az életmentést tartja igazi hivatásának. Egy ideje azonban már kizárólag a kommunikációval foglalkozik, amit szintén imád. Az OMSZ „arcával” az UNI 2023 kiadványban készítettünk interjút.

 

Régi szerelem a mentőzés

„A családi legendárium szerint arra a kérdésre, hogy mi akarok lenni, már hároméves korom körül azt válaszoltam: orvos. …. Ezen a pályaterven aztán annyiban módosítottam hatéves korom körül, hogy mentős leszek, miután a Nagykörúton a szüleimmel szemtanúi voltunk egy balesetnek” – meséli Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője úgy fogalmaz, korán beleszerelmesedett a mentős életbe, és ez a szerelem a mai napig tart.

Elsőre ugyan nem sikerült az egyetemi felvételije, de ez nem törte le: jelentkezett mentőápolónak. Azután a munka mellett elvégzett egy ápolói iskolát, utána egy mentőszakápolói képzést. Majd, az első felesége inspirálására, aki akkor orvostanhallgató volt, elvégezte a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetem Mentőtiszti Karát.

 

Győrfi Pál az életmentést tartja igazi hivatásának. (Fotó: UNI, Mentők)

 

Győrfi Pál a mentős életről

Megkérdeztük a szóvivőt, szerinte milyen személyiségű emberek jók mentősöknek. Erre így válaszolt.

„A legfontosabb az empátia képessége, aztán kell egy erős lelki stabilitás és fontos a fegyelmezettség, mert ez azért egy félkatonai szervezet. Nincs olyan, hogy »ma később jövök be, mert elaludtam« vagy »elugrom egy órára elintézni valamit«. Közben bírni kell a kiszámíthatatlanságot is, mert bár meghatározott szabályrendszerek mentén dolgozunk, nincs két egyforma esetünk, még két ugyanolyan napunk sem. Sokszor azt sem tudjuk, mi történik majd a következő tíz percben. Ezért, akinek fontos a kiszámíthatóság, az nem fogja jól érezni magát nálunk. Lényeges az is, hogy aki mentőzésben gondolkodik, csapatjátékos legyen, mert mi tényleg teamekbe osztva dolgozunk. Azok számára, akikben ott a késztetés, hogy más embereken segítsenek, azoknak az életmentés egy gyönyörű hivatás. … Nem mellesleg, amikor a jövőről gondolkodunk, arról, hogy milyen foglalkozási ágak maradnak meg, és mit tudnak átvenni az emberektől a gépek, az életmentés nagy valószínűséggel az előbbi kategóriába tartozik majd. Így aki pályaválasztás előtt áll, annak érdemes ebben gondolkodnia.”

Győrfi Pál 2002 óta az Országos Mentőszolgálat szóvivője, illetve kommunikációs és PR-vezetője. Ezért arról is beszél, hogy a ma sokakat vonzó PR- és kommunikációs szakma miről is szól valójában.

Természetesen az a kérdés sem maradhatott ki, hogy mik a szépségei és a nehézségei a mentőszolgálati munkának. Vagy, hogy milyen életpályára, karrierre, fizetésre számíthat az a fiatal, aki az Országos Mentőszolgálatnál képzeli el a jövőjét.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével, Győrfi Pállal készült teljes interjú az UNI 2023 kiadványban olvasható. A kiadvány megrendelhető az UNIside-on.