Free

Hogyan vált tini korban menőből ciki szokássá a dohányzás egy évtized alatt?

Bodzás Szabolcs | 2022-10-15
A 2010-es évek elején ritkaságszámba ment, ha egy diák nem dohányzott, ennek ma már szinte a fordítottja az igaz. Mi állhat ennek az amúgy örömteli folyamatnak a hátterében?

Tiltás a szórakozóhelyeken

A legnagyobb változást mindenképpen az idézte elő, hogy 2012. január elsején betiltották a dohányzást a szórakozóhelyeken, valamint a kocsmák és vendéglátóipari egységek belső tereiben. Bár volt egy három hónapon át tartó türelmi időszak, amit mindenki bőszen ki is használt, április 1-jétől valóban igen komoly büntetéseket kezdtek kiszabni.

Ennek következtében kellemetlenné vált az, hogy mindig ki kellett menni a bulizás alatt valamilyen szabadtéri helyre,

ha valaki rá akart gyújtani, míg korábban a tánc közben megszomjazva egy-egy koktél mellé kifejezetten jól esett egy cigi. Főleg a téli időszak okozott a dohányosoknak sok problémát, amikor már a kerthelyiségek sem üzemeltek, így kint csak ácsorogni lehetett az utcán. Egyes helyeken ráadásul ki sem vihetik magukkal az italukat a vendégek, így még hangulatrombolóbb kimenni cigizni.

Forrás: Pixabay

A Nemzeti Dohányboltok

A dohányzás jó pár évtizede tilos a 18 éven aluliak számára, de sokáig közel sem olyan szigorúan ellenőrizték, hogy hány éves a vásárló, azonban 2013-ban bevezették a Nemzeti Dohányboltokat. Korábban szinte minden kisebb üzletben lehetett kapni dohányárut, és minden középiskolás tudta, hogy melyik az a kisbolt az adott településen, ahol “elfelejtik” elkérni a személyi igazolványt. A dohányboltokban pedig – a mai napig – még csak nem is tartózkodhatnak 18 éven aluliak, ez pedig jelentősen megnehezítette a beszerzés folyamatát.

 

Dohányzási tilalom a közintézményekben

A 2012-es szabályozás nemcsak a kocsmákat érintette, hanem az iskolákat is. Korábban a legtöbb iskolaudvaron volt kijelölt dohányzóhely a tanároknak, ahol sokszor megtűrték az idősebb diákokat is, főleg, ha már elmúltak 18 évesek. Ezeket beszűntették, így a tanároknak az utcán kellett új helyet találni, ha rá szerettek volna gyújtani.

 

Szigorítások az iskolákban

Mindezek mellett rengeteg szigorítás lépett életbe az elmúlt időszakban, az intézménybe való be- és kiléptetést illetően. 10 évvel ezelőtt a legtöbb intézményben csak egy portás volt, aki, ha a jófej kategóriába tartozott, kiengedte a masszív dohányosokat egy-egy óra közötti szünetben, vagy legalábbis félrenézett, míg kiszöktek. Ezzel szemben mára jócskán megnőtt azon iskolák száma, amelyeknek a vezetői nem egyszerű portásokat, hanem konkrétan egy biztonsági őrt állítottak az ajtóba, valamint

sok helyen megjelentek a beléptető kártyák és az iskolaőrök is.

Megtiltották a diákoknak, hogy az első pár óra idején elhagyják az intézmény területét. Tehát iskolaidőben a legtöbb helyen kimenni rágyújtani, már szinte lehetetlen.

 

Az ízesített és mentolos cigaretták betiltása

A fiatalok sokkal könnyebben szoktak rá a szórakoztatóan elroppantható cigikre, amelyek utána mindenféle gyümölcs és mentolos ízűvé változtak. Amíg a klasszikus cigarettáknál ezek tiltását már be is vezették pár éve, addig az ízesített hevített dohánytermékek összes fajtáját még csak most szeretné betiltani az EU.

 

Meglett a várt végeredmény

A diákok szép lassan rájöttek arra, hogy rászokni a dohányzásra sokkal több kellemetlenséggel és nyűggel jár, mint haszonnal. Egyre több lett a cigit teljes mértékben elutasító diákok aránya, ami később csak még tovább növekedett, annak köszönhetően, hogy egy nemdohányzó nem szívesen létesített párkapcsolatot egy dohányossal. 

Így vált a cigizés menő szokásból cikivé, ma már egy társaságból inkább kinézik a dohányosokat,

akik miatt folyton fel kell függeszteni egy adott programot, amíg az illető kimegy rágyújtani. Bár az elektromos cigaretták és elf barok fellendülése azért még egy ideig nem hagyja, hogy teljesen eltűnjön ez a szokás a fiatalok köréből, remélhetőleg az ízesítések eltűnésével ezek divatja is alább fog hagyni.