Uni

Digitális a világ, de nekünk kell vele bánnunk

Gunda-Szabó Dóra | 2023-09-20
Digitalizált világban élünk, digitális generációk vagyunk. Hogyan hat ez az életünkre, hogyan hat a személyiségünkre és a jövőnkre? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében 13. alkalommal rendezték meg a Média– és Internetkonferenciát a legaktuálisabb témakörökben; mint az online tér veszélyei, a digitális jólét, a dezinformációk, a digitális nevelés, a MI és az iGeneráció, a BeReal előnyei és hátrányai, a virtuális identitás és az influenszerek.

Tiltsuk vagy engedjük?

Az amerikai WHO 10 éves kor alatt nem javasolja az okoseszközhasználatot, kétéves kor alatt pedig egyáltalán semmilyen képernyőidőt. Ezzel szemben ma Magyarországon az óvodások több mint 80-90 százaléka használ okostelefont, 30 százalékuk pedig már sajáttal is rendelkezik. Szeptember 18-19-én a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat 13. Média– és Internetkonferenciáján ezért kiemelt figyelmet kapott a gyermekvédelemi szempont, hogy hogyan hat a gyerekekre az okoseszközhasználat. Több előadás aláhúzta, hogy tudományosan bizonyított jótékony hatása nincs. Még akkor is, ha nagyon jó fejlesztőjátékokat játszik csak a kisgyerek a közösségi játékban, szülői meséléskor, homokozás vagy játékos mozgás közben sokkal jobban fejlődik.

Kopasz Anikó, pedagógus, módszertani szakértő a kéthüvelykujjas motoros képességeket elemezte, amelyek gyorsan fejlődnek kisgyermekkorban. Meglepő, hogy a kétkezi játék teljesen másképp ügyesíti a gyerekek kezét, mint az okoseszközhasználat; azok a gyerekek, akiknek nem fejlődik ki a természetes kézügyességük, azok később alapvető kétkezi szakmákat kisebb eséllyel tudnak majd választani.

Konok Veronika, az ELTE Alfa Generáció Labor munkatársa beszámolt egy Alfi nevű fejlesztésről, amely azoknak a gyerekeknek készült, akik már használják a digitális eszközöket. Alfi abban segíti őket, hogy fejlesztő játékokat játszanak, lehetőleg a társaikkal és ne csak a géppel, töltsenek minél több időt offline, és hogy megakadályozza a túlzott használat miatti függőség kialakulását. 

XIII. Média és Internetkonferencia, Magyar Telekom Székház, 2023. szeptember 18. Beszélgetők: Dr. Gaskóné Nagy Erika, Fekete Zsombor, Vörös Zsuzsanna, Solymos Ákos és Dr. Guld Ádám(Fotó: Uniside)

A jövő digitális alapú – az MI-kérdés

A mesterséges intelligencia kérdésköre már nem szenzációként volt kezelve, hanem olyan tényezőként, ami szerves része a jelenünknek és alapja lesz valószínűleg a jövőnknek is. A Föld 10 milliárd embert képes eltartani. Rab Árpád Szörény előadásában hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia segíthet az elkövetkező 2-3 évtizedben, hogy ne kizsákmányoljuk a Földet, mint eddig, hanem tudatossággal akár 10 milliárd embert is élni engedjünk rajta. A technológia mindig fejlődik az életminőség javítására, de az a narratológia, amit hozzáteszünk, az teszi károssá.

Az autógyártás példájával szemléltetve: az autó jó dolog, mert elvisz oda, ahová nem jutnánk el gyalog. Ha ez így van, akkor egyféle autót kellene gyártani, és az tökéletesen megfelelne mindenkinek. De mivel státuszszimbólum, rettentően túlterheli a környezetet és a gazdaságot az autóipar. A jövő – úgy látta az előadó –, digitális alapú kikényszerített együttműködés kell, hogy legyen.

A mesterséges intelligencia segíthet az elkövetkező 2-3 évtizedben, hogy ne kizsákmányoljuk a Földet, mint eddig, hanem tudatossággal akár 10 milliárd embert is élni engedjünk rajta. (Fotó: 123rf)

Digitális generációk

Sok előadás foglalkozott a digitalizáció okozta generációs szakadékokkal és különbségekkel. Azt mondhatjuk, hogy az X, az Y, a Z és Alfa generáció mind digitális környezetben nőtt fel; amíg az X a televízió előtt, az Y a tévé és számítógép előtt, a két legfiatalabb pedig az okoseszközök előtt. De ahogy a generációk között, úgy a médiumok között is óriási különbség van. Az a gyerek, akit a szülei a ’80-as és ’90-es években a tévé elé ültették délután, nem találkozott felnőtt tartalmakkal. Ma bárhol, bármilyen eszközön és bárkinek elérhetők ezek.

A gyerekeket fontos megtanítani az online világ veszélyeire; átverések, szerencsejáték, pedofília, zaklatás, identitáslopás, és főleg arra, hogy bármit, amit magukról megosztanak a közösségi médiában, az később felhasználható ellenük. A mai fiatalok küzdőtere az online világ. Amíg régen egy játszótéri verekedés után látszódtak a testi sebesülések a szülők számára, ma sokszor láthatatlanok a lelkiek.

Ma minden ötödik gyerek influenszer szeretne lenni. (Fotó: 123rf)

Influenszerek és BeReal, vagyis filter vagy nem filter

Ma minden ötödik gyerek influenszer szeretne lenni. Sőt, habár a közösségi média felületekre 13 éves kor alatt nem lehet regisztrálni, vannak kisgyerek influenszerek, akiket a szüleik menedzselnek. Klausz Melinda, közösségimédiaszakértő annak a veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy az influenszerek alapvetően minél több követőt szeretnének szerezni. A kutatásában megvizsgált 200 influenszer követőinek közel 20 százaléka álprofil volt, vagyis nem létező követő. Ráadásul egy átlagos hirdetés több fogyasztót hoz a piacra, mint egy influenszer (legyen az Kim Kardashian) médiakampánya. 

A social media valótlanságát és túlfilterezettségét kritizálva jelent meg a BeReal mint „antiinsta” az online világban. Lényege, hogy a valóságot ábrázolva, spontán adjon naponta képet arról, hogyan is néz ki az életed. Dr. Guld Ádám, a Pécsi Tudományegyetem docense a BeReal jelenség hátulütőit is megvizsgálta, mint az over sharing jelenségét, megosztási kényszert, a lokáció megadását és a szűrők hiányát. Ahogy a legtöbben, ő is hangsúlyozta, mennyire fontos megtanítani a serdülőket arra, hogy tudatosan használják a digitális világot, legyenek tudatában annak, hogy mit osztanak meg magukról.