Uni

Elengedik a diákhitelt már egy gyermek esetén is a 30 év alatti nők számára

Tar Gábor | 2023-01-04
Kibővül a diákhiteles nők gyermektámogatási kedvezménye. 2023. január 1-jétől a 30 év alatti nők számára már egy gyermek esetén is jár a 100 százalékos támogatás, vagyis a fennálló diákhitel-tartozás 100 százalékának elengedése.

A Magyar Közlönyben december 28-án megjelent kormányrendelet értelmében 2023. január 1-jétől kibővült a diákhitelek esetében a gyermektámogatási kedvezmény feltételrendszere.

Ennek alapján már egy gyermek esetén is jár a 100 százalékos gyermektámogatás, ha a hitelfelvevő nő a 30. életéve betöltéséig, a tanulmányai alatt vagy az oklevélszerzést követő 2 éven belül szül, vagy fogad örökbe gyermeket.

A kormányrendelet kimondja: ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül, 2023. január 1-jét követően gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása 100 százalékát elengedik – olvasható a  Diákhitel Központ közleményében.

A támogatás igénylése

A gyermektámogatás iránti kérelmet a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül kell benyújtania a családtámogatási kedvezményt igénylő édesanyának.

2023. január 1-jétől a 30 év alatti nők már egy gyermek esetén is jogosultak a fennálló diákhitel-tartozás 100 százalékának elengedésére (Fotó: Pixabay)

Gyermekvállaláshoz kapcsolódó állami támogatást eddig is kaptak a diákhiteles nők, ami a második gyermek születése, vagy örökbefogadása esetén a fennálló hallgatói hiteltartozás ötven százalékának megfelelő összegű elengedését, a harmadik, vagy további gyermek megszületése esetén pedig a fennálló tartozás száz százalékának megfelelő összegű elengedését jelentette.

Kamatstop a diákhitelekre

A diákhitelekkel kapcsolatban január 1-jétől egy másik szabályozás, a kamatstop diákhitelekre történő kiterjesztése is hatályba lépett. Eszerint szabad felhasználású diákhitel változatlanul 4,99 százalékos kamattal érhető el 2023. január 1-jétől, a képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban.

Szja-mentesség is jár

A kormányzat 2022 végén arról is döntött, hogy nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Eszerint azok a nők, akik 30 éves koruk alatt szülnek vagy fogadnak örökbe gyereket – független attól, hogy házasságban élnek, hajadonok vagy elváltak – az átlagbér erejéig szja-mentességet kapnak, amely a magzat 12 hetes korától igényelhető annak az évnek a végéig, amíg az anya betölti a 30 éves kort.

Szja-mentesség eddig is járt a 25 éven aluli fiataloknak 2022. január 1-jétől. Ezzel kapcsolatban a napokban írtunk arról, hogy 2023-ban több mint 65 ezer forinttal nő a havi jövedelem azon összeghatára, ameddig a 25 éven aluliaknak nem kell szja-t fizetniük. Ezzel közel 10 ezer forinttal emelkedik a fiatalok havi adómegtakarításának maximális összege.

Címkék: diákhitel   gyermekvállalás   nők   szja   támogatás