Munka

Idén is pályázhatnak az 1,2 millió forintos ösztöndíjra a fiatal designerek

Tar Gábor | 2023-03-17
Április 3-ig pályázhatnak fiatal alkotók, tervezők és designelméleti szakemberek a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj idei kiírására. A hat hónapos, bruttó 1,2 millió forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú diplomával rendelkező designerek jelentkezhetnek.

Az 1988-ban alapított Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal designerek szakmai fejlődését, piacra lépését, elhelyezkedését vagy akár saját márkájuk megalapítását.

A féléves program szakmai támogatást, mentorációt, vállalati együttműködést nyújt a pályakezdő formatervezőknek.

 

Iparjogvédelmi képzést is kapnak a designerek

Az ösztöndíjprogramban a fiatal szakemberek ingyenes iparjogvédelmi és szerzői jogi továbbképzésben is részesülnek. A pályázatot kiíró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ugyanis kiemelten fontosnak tartja a szemléletformálást, hogy a fiatal magyar designerek is megismerjék, miért fontos az IP-védelem. Továbbá azt is, hogy hosszú távon milyen előnyökkel jár, ha tudatosan védik termékeiket.

 

Gyártói együttműködésben kiírt témákban is lehet pályázni

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkező designerek gyártói együttműködésben kiírt témákban is pályázzanak. A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. – Nemzetközi Kerámia Stúdió által kiírt témában például Kecskemét város reprezentációs ajándéktárgyának tervezése a feladat. Ezt a város vezetése ajándékba adhatja majd kiemelt személyek, delegációk számára.

Gyártó együttműködésben kiírt témákban is pályázhatnak a fiatal designerek (Fotó: 123rf)

A másik gyártói együttműködésben kiírt témát a MAFORM design stúdió adja. Itt arra kell keresni a választ, hogyan lehet bevonni a mesterséges intelligenciát (MI) egy később valós személyek által használt, funkcionális tárgy megalkotásába. A feladat célja, hogy egy olyan prototípus szinten megvalósítható használati tárgy, eszköz készüljön, amelynek tervezésében indokolt és szerves része van az MI-nek is.

 

MOME: formatervező művész mesterszak csak angolul indul

A 20. század első felének nemzetközi hírű magyar polihisztora (a többek között fotográfus és ipari formatervező) Moholy-Nagy László nevét a formatervezési ösztöndíjon kívül az egykori iparművészeti egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is viseli.

Mint azt korábban megírtuk, 2023 szeptemberétől a formatervező művész, illetve az animáció mesterszakok már csak angol nyelven indulnak a MOME-n. Ezzel a 2022 szeptemberében elindított két angol nyelvű MA-szakkal (Photography, Interaction Design) együtt már négy angol nyelvű képzés várja a mesterszakos hallgatókat a MOME-n következő tanévtől.