Példakép

Az üzleti esetoldó versenyek Bajnokok Ligájába jutott a Corvinus

Tar Gábor | 2022-11-25
Meghívást kapott a legrangosabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyre, az új-zélandi Bajnokok Ligájára a Budapesti Corvinus Egyetem, miután az intézmény diákjai idén kiemelkedően teljesítettek a nemzetközi esetoldó versenyeken. A Corvinus ebben az évben a világ legjobb 12 egyeteme közé került, így vehet részt az új-zélandi versenyen.

2018 után ismét bejutott az alapszakos általános üzleti esettanulmányi versenyek legrangosabb nemzetközi megméretésére, az új-zélandi Bajnokok Ligájába (Champions’ Trophy) a Corvinus. Ezzel második alkalommal képviseltetheti magát az egyetem a 2008-ban elindított versenyen.

A meghívás előfeltétele az Aucklandi Egyetem üzleti iskolája által január 29. és február 5. között megrendezendő versenyre az volt, hogy a Corvinus bekerüljön a világ legjobban teljesítő 12 egyeteme közé az idei nemzetközi esetoldó versenyeken.

A Corvinus hallgatói számos nemzetközi versenyen elindultak idén, amelyek közül hármat meg is nyertek.
   

Az IKEA esete is téma volt az egyik külföldi versenyen

Az első győzelmet a rotterdami RSM Star Case Competition nevű versenyen szerezte meg a Corvinus csapata, tagjai Kovács Réka, Szabó Kíra, Zareczky András és Zombori Péter voltak, a versenyre Pistrui Bence, az Üzleti Gazdaságtan Tanszék egyetemi tanársegédje készített fel őket. Két esetet oldottak meg az egyhetes verseny során. Az első a Domino’s Pizza 12 órás esete volt, amely arról szólt, miként tudja a vállalat megoldani az aktuális pizzafutárhiányt. A második, 24 órás esetet pedig az IKEA adta: a kérdése az volt, miként tud a bútorcég alkalmazkodni és megfelelni a jövő vásárlói igényeinek – derül ki a Corvinus közleményéből.

A második idei győzelmet a thaiföldi Chulalongkorn International Business Case Competition nevű versenyen szerezték meg a Corvinus diákjai, amelyen a hazai egyetem először vett részt. Az egyetemet Fakli Fanni, Gáspár György, Koleszár András és Kostyal Dániel képviselte, a versenyre Kozma Miklós egyetemi docens készítette fel őket. A verseny rövid esetét az Agoda nevű online szállásfoglaló oldal adta a hosszú, 24 órás eset szponzora pedig Thaiföld vezető digitális bankja, a KBank volt. A corvinusos diákok 20 vezető gazdasági egyetem hallgatói közül bizonyultak a legjobbnak. Az első hely értékét növeli, hogy a verseny utóbbi hét évében európai csapat nem jutott a legjobb három közé.

Az idei év harmadik győzelmét pedig az októberi NHH International Case Competition versenyen érte el a Corvinus, ahová szintén először kapott meghívást. A csapatoknak az Odfjell nevű, kémiai vegyületeket szállító tankerhajó cég esetét kellett megoldaniuk 24 óra alatt. Feladatuk annak vizsgálata volt, miként tudja a cég a korábban fenntarthatóságba fektetett erőforrásait versenyelőnyként kihasználni. A csapat tagjai, Fekete Mirella, Kopka Noémi, Nyikos Márton és Őrsi Zsanett voltak, felkészítésüket Matyusz Zsolt egyetemi docens látta el.

A nemzetközi versenyeken első helyezést elérő csapatok tagjait és felkészítőiket a Corvinus rektora, Takáts Előd köszöntötte (Fotó: Corvinus)

Itthon is tarolt a Corvinus

A Corvinus csapata nyerte meg a legfőbb idei hazai esetoldó versenyt is, az Országos Esettanulmány Versenyt (OEV) sőt, a tavasszal megrendezett verseny második és harmadik helyét is egy corvinusos csapat szerezte meg. (Minden egyetemről legfeljebb három csapat vehet részt a versenyen.)

Az OEV-en – amely Magyarország legrégibb, legtöbb egyetemet, illetve hallgatót és hazai piacvezető vállalatokat bevonó versenye – négyfős csapatokban olyan diákok vehetnek részt, akik egyazon magyar, vagy határon túli magyar nyelvű közgazdaságtudományi és gazdálkodástudományi képzéssel rendelkező egyetem legalább harmadik aktív vagy passzív félévét megkezdett, nappali tagozatos hallgatói.

A Kelet-Közép-Európa legrangosabb esettanulmány versenyének számító OEV-en a nemzetközi esetoldó versenyekhez hasonlóan

a diákoknak egy adott céghez kötődő komplex, valós vállalati problémát kell megoldaniuk, és az általuk javasolt megoldást prezentálniuk vezető iparági szakemberek előtt.

Az idei OEV első fordulójának esetét – amelynek megoldására két hetet kaptak a versenyzők – a Lime biztosította, melynek témája a köztereken kihelyezett rollerek logisztikája és kihasználtságuk optimalizációja volt. A háromnapos döntőben pedig – ahová 12 csapat jutott be – az ásványvízgyártó Szentkirályi által megadott esetet kellett megoldani 33 óra alatt. Az ízesített vizek piaca még gyerekcipőben jár itthon, ezért a Szentkirályi célja ennek a piacnak a forradalmasítása. Ehhez a csapatok részletes ötletjavaslatokat hoztak, beleértve a csomagolást, a célcsoportot, árazást és a termékek értékesítését is.

Az OEV-et a Corvinus EVK Szakkollégiumának tagjai szervezik. Az idei verseny egyik főszervezője Forgács Benjámin volt, aki januárban végzett gazdaságinformatikus alapszakon a Corvinuson. Szerinte az elmúlt évek tapasztalata alapján kijelenthető, hogy az esettanulmányi versenyek assessment centerekké nőtték ki magukat.

Nyugat-Európában már egyre jobban elterjedt, hogy a vállalatok (akár saját szervezésű) esetoldó versenyeken toboroznak fiatal szakembereket a cégükhöz

mondta a corvinusonlineblog.hu-nak.

Vállalatgazdaságtan piramis: felkészít az esetoldó versenyekre

A corvinusos diákok esettanulmányi versenyeken elért sikereit nagyban elősegítik, hogy az egyetem alapszakos üzleti esetoldással foglalkozó tárgyakat, összefoglaló néven a vállalatgazdaságtan piramist (Case Track) biztosít a hallgatóknak, amelynek egyik állomása, a Cases on Business Economics (CoBE) az összetett esettanulmányok csoportos megoldására összpontosító kurzus.

A CoBE-ra épülő Cases on International Business Strategy (CIBS) pedig egy intenzív, angol nyelvű, komplex esettanulmány-megoldó versenykurzus, amely vállalati partnerek bevonásával zajlik a negyedik vagy az ötödik félévben. Ezeken a kurzusokon választják ki azokat a hallgatókat, akik négyfős csapatokban, nemzetközi esetversenyeken képviselhetik a Corvinust – olvasható a corvinusonlineblog.hu cikkében.

Pár hete írtunk arról, hogy a magyarországi Case Fest esetoldó versenyt is a Corvinus hallgatóiból álló négyfős csapat nyerte meg. A Corvinus diákjai a rezsiszámlát csökkentő termofüggönyre vonatkozó termékötlettel szerezték meg az energiahatékonyságról, illetve annak termékfejlesztési aspektusáról szóló verseny első helyét. A verseny döntőjébe a Corvinus mellett a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem csapatai jutottak be. 

Címkék: Corvinus   egyetem   esetoldó versenyek   verseny