Uni

César Hidalgo: Vezető egyetem lehet a Corvinus Európában

Haiman Éva | 2023-03-06
Nagyot lendített a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi elismertségén César Hidalgo mesterségesintelligencia- és adattudomány-kutató meghívása. Az ő révén tudott csatlakozni az intézmény a rangos Európai Kutatási Térség programhoz.

A Budapesti Corvinus Egyetem idén januárban indította el új, világszínvonalú, adattudománnyal és gazdasági komplexitással foglalkozó laboratóriumát, a Kollektív Tanulási Központját Cesar Hidalgo vezetésével.

A Corvinus Kollektív Tanulási Központjának (CCL) vezetője a neves professzor Cesar  Hidalgo, aki a gazdasági komplexitás, a hálózatok, az innováció és az adattudomány területén nagy tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik. 

César Hidalgo a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, pozitív benyomásokat szerzett arról, hogy az egyetemen mindenki ugyanazt azt a célt akarja elérni: nemzetközi elismertséget a Corvinusnak. Hozzátette: segíteni akarnak a nemzetközi tudósok idecsábításában, javítani akarják a Corvinuson végzett kutatások hatásfokát.

 

A Corvinus Kollektív Tanulási Központjának (CCL) vezetője a neves professzor Cesar A. Hidalgo lesz, aki így gyakran látogat Magyarországra. (Fotó: Cesar A. Hidalgo/Facebbook)

 

César Hidalgo segít a karrierépítésben

A világhírű tudós arról is beszélt, hogy szeretné beindítani a fiatal kutatók karrierjét. Úgy látja, sok tehetség van az egyetemen, és fontos neki, hogy összekösse őket a megfelelő emberekkel. Emellett azt akarja, hogy a hallgatók jó tanulási tapasztalatokkal gazdagodjanak, továbbá olyan készségeket sajátítsanak el, amelyekkel megállják a helyüket a munkaerőpiacon. 

 

César Hidalgo szerint Magyarországról is lehetséges világszínvonalú kutatást végezni. Úgy fogalmazott, hogy öt éven belül a Corvinus vezető üzleti és gazdasági egyetem lehet Kelet-Európában, de akár az egész kontinensen.

 

Az egyetemet remekül irányítják, a vezetőség nagyon elszánt arra, hogy bevonzza a tehetséges diákokat és fejlessze a kutatási kapacitását – vélekedett. Annak a véleményének adott hangot, hogy a Corvinus jó irányba halad. A még jobb kiteljesedés érdekében érdemes világszínvonalú szakembereket az egyetemre csábítani, amihez a feltételek adottak, különösen a Corvinus Institute for Advanced Studies keretében.

 

A mesterséges intelligencia használata

César Hidalgo a mesterséges intelligenciát használó ChatGPT-t egy kiváló nyelvi modellnek gondolja, ami a mögötte lévő matematikai eszköztár alapján képes meggyőző mondatokat alkotni. Úgy fogalmazott, ezt a technológiát ő nem írásra szereti használni. Hanem arra, hogy visszacsatolást kapjon a saját alkotásáról. 

A tudós a mesterséges intelligenciát egy mikroszkóphoz hasonlította, ami ténylegesen lehetővé teszi, hogy a részecskék láthatóvá váljanak. Úgy fogalmazott: most a Budapesti Corvinus Egyetemmel nemzetközi vezető szerepre törnek a gazdaság megértéséhez szükséges mesterségesintelligencia- és adattudomány használatában. 

 

UNI 2023

Szavazás