Free

Miért Cersei Lannister érdemelte volna meg végül a Vastrónt?

Bodzás Szabolcs | 2022-12-24
Ha szenteste, akkor Kevin McCallister és a betörők kerülnek a képernyőre. Kivéve nálunk! Mi inkább egy népszerű HBO-sorozathoz nyúlunk vissza, és eláruljuk, hogy miért a sokak által antagonistának vélt Cersei Lannister lett volna valójában a legméltóbb arra, hogy a sorozatban végül győzedelmeskedjen.

A sorozatról

A Trónok harca egy 2011 és 2019 között játszott, 8 évados, 73 részes sorozat. Cselekménye adaptáció, George R. R. Martin A tűz és jég dala című könyvsorozatán alapszik, amelynek első része viseli a Trónok harca címet. Az író egyébként a mai napig nem fejezte be a könyvsorozatát, így a valódi” befejezésre a rajongóknak még várnia kell.

A szövevényes cselekményt közel sem egyszerű röviden összefoglalni. Westerost az északi falon túlról veszedelmes és rejtélyes lények fenyegetik, miközben hét hatalmas család sarjai próbálnak a legkülönbözőbb módokon, egymás eszén túljárva, a Vastrónra kerülni, mint király vagy királynő. Az intrikák, politikai cselszövések pedig egymást érik ebben a sötét fantasy világban.

Forrás: HBO


Miért Cersei Lannister?

Forrás: HBO

Sokakat megdöbbenthet, hogy a rengeteg karakter közül, miért pont Cerseit tartjuk a legalkalmasabbnak. Pedig a válasz egyszerűbb, mint az ember elsőre gondolná: ő a legkisebb rossz a feladatra! Mellette szól, hogy láthattuk uralkodni, erős kézzel vezette a Hét Királyságot, különben nem lett volna olyan kemény ellenfél. Cikkünk további részében azt részletezzük, hogy a többi karakter, miért volt alkalmatlanabb Cerseinél.

 

Bran Stark és Tyrion Lannister

Forrás: IMDb/HBO

Képtelenek lennének az alattvalók és a nemesek tisztelettel tekinteni rájuk. Mindkét karakter kiváló nemesi családból származik, azonban míg az egyik egy fiatalkori baleset” miatt tolószékbe kényszerült (és képtelen gyermeket nemzeni), addig a másik törpenövésű. (Ráadásul a korai évadokban elég sokszor feltüntetik, hogy alkoholproblémákkal küzd).

A történet végén az utolsó részben végül Brant nevezik ki uralkodónak, ami sok rajongónál kicsapta a biztosítékot. Valóban nem volt a legjobb választás. Tyrion legalább a nézők szemében közönségkedvenc volt, ő lett végül a király segítője.

 

Havas Jon és Tommen Baratheon

Forrás: HBO/IMDb

A túlzottan jóindulatú vezetők sem válnak be általában. A legtöbben azt gondolták, hogy a végső befutó a Vastrónra valószínűleg Havas Jon lesz, ám tévedniük kellett. A fiú azonban valójában alkalmatlan lett volna erre a feladatra, hisz túlságosan vajszívű”, egy uralkodónak pedig olykor keménynek kell lennie. A karakter így végül az utolsó részben visszament északra, hogy felderítse, mi van még a falon túl.

Tommen sem tudta feldolgozni, hogy megkoronázása mekkora felelősséggel jár. Miután édesanyja felrobbantatta Baelor Nagy Szentélyét, aminek következtében – igen sok fontos karakter mellett – a felesége is életét veszítette, egyszerűen levette koronáját, és kiugrott az ablakon. Öngyilkos lett. Ha egy ilyen helyzetre így reagál, máskor sem lett volna képes fellépni a trón érdekében.


Daenerys Targaryen

Forrás: HBO

Az öntörvényű, hirtelen haragú zsarnok. Havas Jon mellett a legtöbben Daenerysnek drukkoltak, hogy ő nyerjen végül. Külön érdekesség, hogy még Magyarországon is hivatalos anyakönyveztethető névvé tették természetesen a magyar jogszabályoknak megfelelő fonetikus leírásban , sokan ennyire rajongtak a karakterért. Annál nagyobbat koppantak azonban, amikor adásba kerültek az utolsó részek. Daenerys az utolsó előtti részben egyébként a karakterétől egyáltalán nem meglepő módon egyik pillanatról a másikra megtébolyodott, és elkezdte lemészárolni Westeros lakóit. Ezt a fináléban nem tolerálta már a környezete: először Tyrion megtagadta a szolgálatot, mint segítő és mindenki előtt eldobta jelvényét. Majd a várban Havas Jon egy hasba szúrással, amibe Daenerys bele is halt.

 

Arya Stark

Forrás: HBO

Számára más út rendeltetett. Arya Stark egy igazi kalandor, ő az, akinek sosem jutott volna eszébe a Vastrónra ülni. Miután a legfőbb csatában ő győzte le a legnagyobb ellenséget, a főgonosz Éjkirályt, elindult megölni Cerseit is, de mentora, Sandor Clegane még időben megállította. Elmondta, hogy ettől kezdve ez már nem Arya harca többé, így a leány az utolsó részben végül inkább felfedezésre indult, hajókkal új tájakat megismerni.

 

Joffrey Baratheon és Ramsay Bolton

Forrás: IMDb

A két igazi szörnyeteg. Cerseit azért nem lehet egyértelműen a sorozat antagonistájának nevezni, mert jelen volt ez a két karakter. Ők messze felülmúlták Cersei gonoszságát, és még csak nem is valamiféle célt szolgált sokszor az elvetemültségük. Többször csak a saját szórakozásuk miatt kínoztak és öltek meg embereket.

 

Petyr Baelish (Kisujj)

Forrás: HBO

A családi háttér hiánya. Petyr esete abban tér el a korábban felsorolt nyolc karaktertől, hogy az ő családjának nem volt neve”. Ettől függetlenül mert nagyot álmodni, egy kis szigetről feljött Westerosra, ahol aztán ármánykodásával aktívan hozzájárult a nemesi házak között kirobbanó harchoz a trónért. Sansa Stark parancsára Arya Stark ezt meg is hálálta neki az utolsó előtti évad befejezésében , azzal, hogy elvágta a torkát.

 

Ki lehetett volna még alkalmas, ha nem Cersei?

Ne legyünk teljes mértékben elfogultak. Két karakter még akadt, akik talán de közel sem olyan biztosan , alkalmasnak bizonyulhattak volna a Hét Királyság vezetésére. Egyikőjük Sansa Stark, aki ugyan még fiatal volt a sorozat befejezésekor, ennek ellenére megválasztották Észak Úrnőjének.

A másik jelöltünk pedig Margaery Tyrell. Vele a gond, hogy túlságosan is erőlködött”, elvégre három királyhoz is hozzáment feleségül.

Forrás: IMDb/HBO

Ettől függetlenül ők mindketten nemesi családokból származtak, volt ambiciójuk és jó meglátásaik. De természetesen a teljes egészet” nem látták úgy egyben, mint Cersei Lannister.