Munka

Te hogyan irányítanád majd a cégedet? Kutatók szerint ilyen lesz a jövő cégvezetője

UNIside | 2023-02-25
Ha már egyetemi tanulmányaid vége felé jársz, biztos sokat gondolkodtál azon, hogy milyen cégkultúrát képviselő vállalatnál dolgoznál szívesen. Vagy éppen, milyen szervezetirányítási elvek mentén hoznád létre saját vállalkozásodat. A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Vezetéstudományi Intézetének friss kutatása éppen az ilyen kérdéseket járta körül, nevezetesen azt, hogy milyennek kellene lennie a jövő cégeinek, illetve azok vezetőinek.

A Corvinus kutatása azt vizsgálta meg, hogy milyen hatások befolyásolják a jövő cégeinek, szervezeteinek működését, és hogyan lehet ezeknek sikerrel megfelelni.

A cégedet így is alakíthatod

A Jövő szervezete és vezetése címet viselő vizsgálatban 305 – legalább 50 munkavállalóval és 100 millió forint árbevétellel rendelkező – magyarországi vállalat felsővezetőjét kérdezték meg, még 2022 tavaszán. Válaszaik szerint ilyen a jövő szervezete és vezetője:

  • A jövő szervezete a megkérdezett hazai vezetők nagy része szerint innovatív és digitális. Ugyanakkor nem feltétlenül lapos, hálózatos és tudásmegosztó – pedig a nemzetközi ajánlások ezeket is tartalmazzák.
  • A jövő vezetője a legtöbb válaszadó fejében továbbra is inkább „magányos hős”, aki felkészülten és dinamikusan irányítja a szervezetet. Ezzel szemben a nemzetközi ajánlások egy szorosan együttműködő, másokat inspirálni képes csapattagként írják le, aki az új technológiák használatában is járatos, bírja a komplex helyzeteteket és a bizonytalanságot.

A jövő sikeres cégének laposnak, hálózatosnak és tudásmegosztónak kell lennie a nemzetközi ajánlások szerint. (Fotó: 123rf)

A cégedet jó ha így alakítod: lelapított piramissal…

A Corvinus kutatói többek között az alábbi javaslatokat fogalmazták meg a jövő cégvezetői számára:

  • „Lapítsák le a piramist”, egyben adjanak nagyobb felhatalmazást a közvetlen munkairányítóknak és a vegyes összetételű csoportoknak! A nemzetközi ajánlások szerint ugyanis a jövő szervezetében kevés a hierarchikus szint, illetve sokan a szervezeti határokat átlépve dolgoznak (pl. távmunkában, megbízással, munkaerőbérlés révén).
  • Fektessenek nagyobb hangsúlyt arra, hogy fejlett digitális készségekkel rendelkezzenek, illetve igazi csapattagokká váljanak, akik egyszerre képesek és hajlandók az intenzív együttműködésre a szervezet határain belül és kívül egyaránt!
  • Törekedjenek az automatizálás és más digitális technológiák alkalmazására és a szervezet egészében történő kiterjesztésére!
  • Fektessenek az adatalapú működést lehetővé tevő technológiai megoldásokba, de párhuzamosan fejlesszék a szervezet döntéshozatali kultúráját is!

Nemzetközi vezetőképzési díjat kapott a Bátor Tábor ex-corvinusos ügyvezetője

Ősszel írtunk arról, hogy a CEMS nemzetközi üzleti vezetőképző egyik 2022-es alumni elismerését Kindli Erna, a Bátor Tábor ügyvezetője, a Corvinus egykori diákja kapta. A három díjazottat a CEMS 17 ezer öregdiákja közül választották ki. Ez volt a második alkalom, hogy egy egykori corvinusos diák alumni-díjat kapott a CEMS-től.

UNI 2023

Szavazás