Rangsorok

Budapest a megfizethetőbbek közé tartozik a világ legjobb egyetemi városainak rangsorában

Tar Gábor | 2022-09-22
Budapest a 66. helyre került a világ legjobb egyetemi városairól készített idei listán. A számos szempontot vizsgáló, 110 várost rangsoroló listán a magyar főváros a megfizethetőség terén érte el a legjobb eredményt, a 30. helyezést.

A városok rangsorát az egyetemek tevékenységét minősítő londoni elemző cég, a Quacquarelli Symonds (QS) állítja össze. A rangsorban számos tényezőt (például az egyetemek minőségét, a város élhetőségét, megfizethetőségét, közbiztonságát vagy a külföldi hallgató arányát) vesznek figyelembe, hat fő kategóriába sorolva:

 • A városban található egyetemek helyezéseQS globális felsőoktatási rangsorában.
 • Hallgatói mix: Mekkora a diákok aránya az adott városban? Mennyi külföldi diák jár az adott város egyetemeire? Mennyire befogadó a város?
 • A város élhetősége: Mennyire biztonságos a város? Mekkora a légszennyezés mértéke? A felmérésben résztvevő leendő egyetemisták mekkora arányban szeretnének a városban tanulni?
 • A cégek aktivitása, véleménye: Mekkora a fiatalok körében a munkanélküliség mértéke a városban? Mit gondolnak a munkaadók a város egyetemein végzett diákok képességeiről?
 • Megfizethetőség: Mekkora a tandíj mértéke? Mekkora a megélhetés költsége?
 • Hallgatók véleménye: Mennyire tartják a diákok az adott várost barátságosnak, fenntarthatónak? A hallgatók mekkora aránya marad továbbra is a városban a diploma megszerzése után?

A listára csak olyan város kerülhetett fel, amelynek lakossága meghaladja a 250 ezer főt, és legalább két olyan egyetemnek ad otthont, amelyek szerepelnek a QS legfrissebb felsőoktatási világrangsorában. (Ez magyarázatot is ad arra, hogy Magyarországról miért csak Budapest szerepel a rangsorban.)

A QS idei – nyáron megjelent – globális egyetemi rangsorába (QS World University Rankings 2023) 1422 egyetem került fel a megvizsgált 2462 intézmény közül. Magyarországról 11 egyetem szerepel a listán, közülük ötnek részben vagy teljesen Budapest ad otthont.

Fotó: 123rf

A QS globális egyetemi rangsorában szereplő budapesti egyetemek, zárójelben a rangsorban elért helyezésük:

Budapest a különböző kategóriák közül a megfizethetőség terén érte el a legjobb eredményt a nemzetközi összehasonlítás alapján viszonylag alacsonynak tekinthető megélhetési költségek miatt. A lista készítői azzal kalkuláltak, hogy egy adott diák megélhetési költsége a lakbér nélkül havi 600 dollár (240 ezer forint) körüli lehet, míg a lakbér egy kisebb lakás esetén 500 dollárból (200 ezer forint) kijöhet.

A felmérés szerint a tandíjak átlagos mértéke évi 3600 dollárt (mintegy 1,4 millió forintot) tesz ki, amit összehasonlítva más városokban tapasztalható tandíjakkal a lista készítői igen kedvezőnek tartanak. A mérnöki képzéseknél előfordulhat, hogy évi 5 ezer euró (vagyis mintegy 2 millió forint) a tandíj mértéke, míg más szakokon átlagban 2.500-3.000 euró (1 millió – 1,2 millió forint) körüli összeggel kell számolni.

A többi szempont közül a város élhetőségét, a munkaadók és a hallgatók véleményét tükröző indikátorokban a 60-70. hely között található Budapest, míg a hallgatói mix kérdésében a 79. helyen.

Hol a legmenőbb külföldön tanulni?

Ami a lista élmezőnyét illeti, tavalyhoz hasonlóan idén is London végzett a rangsor élén. Különösen jó értékeket kapott a brit főváros a hallgatói mix, a város élhetősége, illetve a munkaadók és az egyetemisták véleménye alapján.

Emellett az is sokat nyomot a latban, hogy Londonban 18 olyan egyetem található, amely szerepel a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsoroló, 1422 egyetemet tartalmazó idei QS-listán, közülük kettő a top10-ben kapott helyet (az Imperial College London a 6., míg a University College London a 8. helyen szerepel).

Valamit valamiért: ha valami jó, az nem lesz olcsó: a városok megfizethetőségét vizsgáló indikátornál a lista végén kullog London a magas megélhetési költségek miatt. A külföldi hallgatók éves tandíja átlagosan 21.200 dollárt (közel 8,5 millió forintot) tesz ki, míg a havi megélhetési költségek, a lakbért is beleértve 1100-1300 fontra (500-600 ezer forintra) tehetők.  

A lista második helyén holtversenyben Szöul és München áll. Érdekesség, hogy idén nem szerepel amerikai város a top10-ben (tavaly Boston a 9. helyre fért fel). Ázsiából Szöul mellett Tokió, míg Ausztráliából Melbourne és Sydney kapott helyet a legjobb 10 között. Európából Londonon és Münchenen kívül még Zürich, Berlin, Párizs és Edinburgh fért fel a legjobb 10 egyetemi város közé.  

A világ legjobb egyetemi városai, top10-es lista:

 1. London
 2. München
 3. Szöul
 4. Zürich
 5. Melbourne
 6. Berlin
 7. Tokió
 8. Párizs
 9. Sydney
 10. Edinburgh

Forrás: QS Best Student Cities 2023

A régióban ilyen helyezések születtek

Ami a régiós városok helyezését illeti:

 • Bécs a 16., 
 • Prága a 39., 
 • Varsó pedig az 58. helyre került. 

Budapest mostani 66. helyezése az elmúlt évek legrosszabb eredményének számít, tavaly 58., míg 2019-ben 43. volt a rangsorban a magyar főváros. 

Címkék: Budapest   egyetem   egyetemi város   megfizethetőség   QS   rangsor   város