Free

Miért vedd idén komolyan a nagyböjtöt, ha nem vagy vallásos?

Buzás Boglárka | 2023-02-24
A húsvétot megelőző negyvennapos böjt a legtöbb ember számára valami misztikus, fura dolog, amit (elvileg) a keresztény emberek csinálnak. Megmutatjuk, hogy miért érdemes mégis belevágnod!

A böjtölés a táplálkozásban egyfajta reneszánszát éli az utóbbi években. A módszer alkalmazói számtalan pozitív testi és lelki hatásról számolnak be a böjt során, melyeket egyértelműen a (szó szerint) szigorú keretek közé szorított étkezésnek tulajdonítanak.

 

A kereszténységben már a IV. század óta tartanak böjtöt húsvét előtt, amelyről ebben a cikkünkben tudhatsz meg többet. Azonban akkor is érdemes eljátszanod a böjtölés gondolatával, ha egyébként nem vagy hívő vagy vallásos.

 

Mire jó a böjt?

 

Az emberek mindig készültek, várakoztak valamire a tél vége felé. Többnyire a kellemes időjárás, a kinti munkák, a bőséges termés időszakát várták, de ez a fajta megújulás jelenik meg Krisztus halálból való feltámadásában is a keresztényeknél. A tavasz mindig is egy új kezdet volt, amire érdemes „rákészülni” – ebben segíthet a böjt valamilyen formája.

 

Miről mondhatsz le?

 

A böjt eredetileg (és például az időszakos böjt formájában ma is) szigorúan étkezéssel kapcsolatos megvonás volt. Nem lehetett húst, tejterméket, tojást enni, vagy csak keveset, esetleg egyáltalán semmilyen ételt sem fogyaszthattak a böjtölők. Néhány évtizede-évszázada még valóban ez tűnhetett az egyetlen lemondásnak, amelyet az emberek a lelkükre fókuszálva megtehettek. Lemondani a test egyik legfontosabb vágyáról, a finom ételről.

 

Ma egy általános jóllétre építő világban, fogyasztói társadalomban élünk. Ha elég szerencsések vagyunk, a mindennapjaink egyik központi eleme, hogy minden lehetséges dolgot elérünk, megadunk magunknak, amire vágyunk. Ennek megfelelően azoknak a dolgoknak a köre is jelentősen kiszélesedett, amelyekről lemondhatunk a lelki épülésünk, feltöltődésünk javára. A tél és a tavasz fordulóján idén lemondhatsz az édességekről, az alkoholról, a bulizásról, de akár a közösségimédia használatát is korlátozhatod. A testi-lelki egészséged érdekében megpróbálhatsz kialakítani egy új szokást is. Kelhetsz korábban, hogy tornázz egy kicsit. Esetleg figyelhetsz kifejezetten arra, hogy új, egészségesebb ételeket vezess be a mindennapjaidba.

A böjtnek nem kell az ételről szólnia, de jó lehetőség az egészségesebb választásokra (Fotó: Pexels)

Mit tanulhatsz az élmény által?

 

A böjtben talán az a legnehezebb, hogy ne önsanyargatásként, rossz dologként, komoly lemondásként éljük meg. Lemondás helyett érdemesebb „igent mondásként” kezelni egy új dologra, egy újfajta életvitelre. Mindig jóleső, megnyugtató élmény tudatosítani, hogy a (rossz) szokásaink megváltoztathatók, a vélt korlátaink lebonthatók.

 

A böjt lényege nem az, hogy rosszul érezd magad és szenvedj. Sokkal fontosabb, hogy befelé tudj figyelni egy kicsit, monitorozd a lelked jelenlegi állapotát. Továbbá igyekezz az elhagyott szokásaid által felszabadított időt a saját épülésedre fordítani. Hidd el, egyszerűbb is betartani a fogadalmaidat, ha mögéjük teszed a megfelelő belső munkát! Akár azon is elgondolkodhatsz, hogy bizonyos szokásaid miért ennyire fontosak az életedben, holott nem feltétlenül kellene annak lenniük. Egészen biztos, hogy érdekes tapasztalatokat szerezhetsz saját magadról is ezen időszak alatt.

 

Mi segíthet benne?

Fontos, hogy kijelölt időszaka legyen a böjtödnek. Ez lehet a kereszténységben szokásos 40 nap, de választhatsz másmilyen időkeretet is, a lényeg, hogy előre tudd, milyen hosszú időszakra készülj. Ezenfelül érdemes mindennap egy rövid, akár csak párszavas jegyzetet készítened arról, hogy érzed magad a lemondásoddal kapcsolatban. Mi volt nehéz aznap, milyen jó dolog történt veled. A böjt végeztével izgalmas lesz visszatekinteni és látni a változás ívét, remek önismereti tanulmány egy ilyen napló. Segíthet az is, ha támogató közösség van mögötted, akik ismerik a fogadalmadat, és melletted állnak, ha elbizonytalanodnál, esetleg veled együtt vesznek részt ebben az időszakban. Feszegesd a határaid, de ne kockáztasd az egészségedet – sok sikert ehhez a különleges belső tanulmányúthoz!

Címkék: böjt   detox   egészség   húsvét   lélek   mentális egészség   nagyböjt   tavasz   tél   test   tipp   ünnep   vallás   várakozás