Free

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőjén

Tar Gábor | 2023-01-25
Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis (segéd) alkotta csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén. Ilyen jól még sosem szerepelt magyar csapat a nemzetközi szakácsversenyen.

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d’Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában, a franciaországi Lyonban. Az idei világdöntőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

Eddigi legjobb magyar eredmény

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett a versenyre. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commisként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt – számolt be a versenyről az MTI.

A harmadik helyezés az eddigi legjobb eredmény a Bocuse d’Or világdöntőjén (Fotó: Bocuse d’Or/Instagram)

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

Gyermekmenü volt a tányértéma

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Magyar sikerek szakmai versenyeken

Decemberben számoltunk be arról, hogy a gasztronómiai világbajnokságon cukrászartisztikai kategóriában aranyérmet szerzett a veszprémi Kokó Cukrászda díszítőcukrásza, Steierlein-Reichert Míra. Aranyérmes alkotása közel másfél méter magas, témájául a brémai muzsikusok meséje szolgált.

Egy másik tavalyi szakmai versenyen is igen jól szerepeltek a magyar versenyzők. A magyar bádogos csapat ugyanis novemberben ezüstérmet szerzett a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán.

Azt is megírtuk, hogy tavaly egy magyar lány lett Európa legjobb ápolója. Pál Blanka, a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola végzős diákjaként érte el a legjobb eredményt az európai versenyzők közül a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyen.